abonneren

Microsoft lanceert Azure Cloud service begin 2010

Microsoft zal de langverwachte cloud computing service op 1 januari uitbrengen. Zo zal Microsoft profiteren van de toenemende belangstelling voor op internet-gebaseerde software.Azure, zorgt voor een online platform die het softwareontwikkelaars mogelijk maakt hun eigen programma's en online opslagruimte te maken. Een prototype van Azure om mee te experimenteren is een jaar geleden uitgekomen. De bèta is nu voor ontwikkelaars beschikbkaar. In januari komt dan de defintieve productieversie. De eerste maand is het gebruik gratis.
Vanaf februari moet er dan voor gebruik van deze dienst betaald worden. Gebruikers van de online software lenen deze software als het ware van de aanbieder in plaats van het lokaal te installeren. Al dan niet betaald voor het gebruik, per abonnement, of door de aanbieder.

Op de Professional Developers Conference van Microsoft, in Los Angeles, probeert ontwikkelchef Ray Ozzie de in grote getale aanwezige softwareontwikkelaars warm te maken voor de Azure diensten van Microsoft.

Microsoft word naar verwachting een grote speler in de cloud computing markt. Cloud computing of Software As A Service (Saas) zoals het ook wel wordt genoemd is de trend waarbij software draait op servers in een datacenter en wordt gebruikt via internet. Uiteraard zitten anderen ook niet stil op dit gebied zoals bijvoorbeeld IBM die al een cloud service in de lucht heeft en Google die de nodige gratis online software aanbiedt.

De grote vraag bij cloud diensten is hoe het zit met de veiligheid. Zo heeft Gmail, ook een cloud dienst de afgelopen tijd al een paar maal plat gelegen. Ook zijn gebruikers van T-Mobiles Sidekick smartphone onlangs hun data kwijt geraakt als gevolg van een crash van de server, notabene bij een dochter bedrijf van Microsoft.

Volgens Microsoft is Azure veiliger dan welke eigen software ook. Omdat de servers centraal gestuurd en bewaakt worden, kan er sneller op aanvallen gereageerd worden. Ook worden problemen snel ondervangen en worden(beveiligings)patches snel doorgevoerd. We zullen het zien.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord