abonneren

Microsoft laat Linux toch met rust

's Werelds grootste softwareleverancier Microsoft ziet af van een aanklacht tegen Linux. Vorige week meldde het bedrijf dat het open-sourcebesturingssysteem 235 van zijn patenten zou schenden.De open-sourcegemeenschap kan voorlopig opgelucht ademhalen. Gisteren verklaarde Microsoft dat het bedrijf vooralsnog geen concrete rechtszaken begint tegen Linux.
De softwaregigant is van mening dat het open-sourcebesturingssysteem Linux zo goed werkt, omdat het 235 Microsoftpatenten schendt.

"Als we die weg willen inslaan, hadden we dat net zo goed drie jaar geleden al kunnen doen", verklaart een woordvoerder van Microsoft aan ZDNet UK. Hij vervolgt dat Microsoft, in plaats van procederen, de laatste drie jaar aan een breedgedragen oplossing voor de intellectuele eigendomsrechten werkt. Naar eigen zeggen zal de oplossing iedereen aanstaan, ook de open-sourcegemeenschap en de consumenten.

Ondertussen groeit het aantal deskundigen dat twijfelt over de hardheid van Microsofts klachten over patentschending. De softwaregigant heeft nooit in detail kenbaar gemaakt om welke patenten het zou gaan. Volgens John McCreesh, marketingprojectleider bij OpenOffice.org, is de open-sourcegemeenschap ervan overtuigd dat Microsoft geen proces aanspant. "De statements van Microsoft maken van een non-issue iets dat in de hoofden van zakelijke kopers blijft hangen." McCreesh beweert dat de softwaregigant met zijn dreigementen zakelijke klanten in de richting van bepaalde open-sourceleveranciers duwt, waarmee Microsoft eerder al licentieafspraken maakte. Novell is hier een voorbeeld van.

Gebruikers die op zoek zijn naar een open-sourceoplossing worden op die manier gedirigeerd naar partijen die Microsofts goedkeuring hebben. Bovendien zou Microsoft volgens McCreesh door de patentdreigementen open-sourceleveranciers aanmoedigen om een commerciële deal met Microsoft te sluiten.

Andere critici wijzen er op dat eventuele juridische stappen van Microsoft het softwarebedrijf alleen maar schade zouden berokkenen.


Bron: Computable.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord