abonneren

Microsoft introduceert eerste beta Silverlight 2

Microsoft zet steeds harder in op .NET en daarmee ook op Silverlight. Silverlight is de grote concurrent van Adobe's Air. De tweede versie van Silverlight heeft ambitie: Microsoft wil het een webgebaseerde extensie van .NET maken die op alle platformen draait.Silverlight was aanvankelijk bedoeld om graphics op het web op een nieuwe manier weer te geven, maar inmiddels heeft Microsoft zijn ambitie duidelijk naar boven bijgesteld.
Silverlight 2 is inmiddels in betafase aanbeland (download), evenals de bijbehorende toolkit voor Visual Studio 2008. Microsoft wil met Silverlight de kant van 'managed code' op, waarbij het niet meer uitmaakt in welke code een Silverlight-applicatie geschreven is. Elke .NET-control kan samenwerken met Silverlight 2, al kunnen er wat aanpassingen nodig zijn. Microsoft verwacht hiermee dat Silverlight minstens zo populair wordt als Adobe's Flash-formaat en Air-omgeving.

AOL heeft al meteen zijn mailclient omgezet naar Silverlight 2. De mailclient blijft in de browser draaien (al is dat met Silverlight niet per se meer nodig) maar de responstijden zijn dramatisch verbeterd. Panelen kunnen eenvoudig worden verkleind en vergroot, dragging en dropping werkt niet als op de desktop en de applicatie zelf kan door zowel de gebruiker als de server worden aangepast. In één muisklik is de mailclient van een nieuw skin te voorzien, zoals deze Halo 3-skin.

Het is niet de bedoeling dat AOL-gebruikers nu een Silverlight-client opgedrongen krijgen. De huidige AJAX-client blijft standaard, maar AOL wil de Silverlight-versie wel een serieuze optie maken voor zijn gebruikers. De Silverlight-versie zal ook speciale mogelijkheden krijgen die niet in de AJAX-versie zitten.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie