abonneren

Microsoft intensiveert gevecht tegen open-source

Microsoft heeft opnieuw een aanval gedaan tegen open-source.
Uit een onderzoek dat betaald is door de softwaregigant blijkt dat open-source ontwikkelaars van mening zijn dat er in de volgende versie van de Free Software Foundations General Public License (GPL) geen deals omtrent patenten moeten staan.

Het is waarschijnlijk niet toevallig dat de resultaten gepubliceerd worden een week na de ophef over de claim van Microsoft dat Linux 235 patenten schendt. De onderzoekers, die verbonden zijn aan de Harvard Business School, concluderen dat open-source ontwikkelaars geen patentendeals in versie 3 van de GPL willen hebben. In de vorige versie van de GPL stonden een aantal afspreken tussen Microsoft en Novell over het gebruik van patenten. Het onderzoek doet lijken alsof open-source ontwikkelaars zich niet druk maken over het onrechtmatige gebruik van andermans patenten.

Een aantal insiders snapt niets van het recente gedrag van Microsoft. Eerst neemt Microsoft een aantal positieve stappen richting open-source en nu verbrandt het zijn schepen achter zich door deze resultaten te publiceren. Microsofts dreigementen met rechtszaken kunnen wel eens een pr-fiasco worden voor de softwaregigant. Zo is er een website gelanceerd waarop meer dan 300 open-source  fans Microsoft uitdagen om hen aan te klagen voor inbreuk op patenten. De website heeft Microsoft in een moeilijke situatie gebracht. Indien Microsoft de open-source gebruikers voor de rechter sleept, zal dit een pr-fiasco worden. Maar indien Microsoft de gebruikers niet aanklaagt dan wordt het ook een pr-fiasco omdat het laat zien dat het loze bedreigingen uit.

Het onderzoek is gehouden onder een luttele 34 respondenten, ondanks dat de onderzoekers 332 vragenlijsten hebben rondgestuurd. Een respons van 11 procent is niet slecht voor een normaal marktonderzoek, maar in dit geval is de kans klein dat de 34 respondenten representatief zijn voor de gehele doelgroep van open-source ontwikkelaars.


Download: Onderzoek "A Developers Bill of Rights: What Open Source Developers Want in a Software License."

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord