abonneren

Microsoft claimt dat Linux 235 patenten schendt

Softwaregigant Microsoft werpt een donkere schaduw over het voortbestaan van het kleine open-source besturingssysteem Linux. Volgens Microsoft werkt Linux zo goed omdat het meer dan 200 van Microsofts patenten zonder toestemming gebruikt.
Microsoft wil nu wel eens geld zien voor de gebruikte patenten.

Microsoft voelt steeds meer de hete adem van concurrenten als Google en Yahoo en het bedrijf kan daarom niet laks omgaan met gevallen waar zijn patenten geschonden worden. Microsoft wil nu royalties ontvangen van de Linux-gemeenschap voor de gebruikte patenten. Indien Microsoft zijn zin - en geld - krijgt dan zal Linux niet langer gratis zijn.

Volgens Microsoft is het een kwestie van principes. Microsoft-baas Steve Ballmer vindt dat wanneer Linux-ontwikkelaars mee wil doen met de grote jongens, ze ook volgens dezelfde regels moeten spelen. Het is oneerlijk wanneer Linux zonder toestemming - en zonder te betalen - patenten van Microsoft gebruikt om er zelf beter van te worden.

Eben Moglen, adviseur voor de Free Software Foundation en de directeur voor de Software Freedom Law Center, is niet onder de indruk van Microsofts claims dat Linux patenten schendt. Volgens Moglen is software een wiskundig algoritme en kan daarom niemand er een patent op krijgen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan over of software wel of niet patenteerbaar is.

Bron: CNN

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie