abonneren

Microsoft brengt publieke testversie Hyper-V uit

Microsoft is begonnen met het publiekelijk testen van zijn nieuwe virtualisatiesoftware Hyper-V. De software moet de concurrentiestrijd aangaan met de virtualisatiesoftware van ontwikkelaar VMware. Microsoft had zijn klanten verteld dat een testversie van Hyper-V pas begin volgend jaar zou uitkomen. Hyper-V is niet de enige nieuwe concurrent voor VMware, ook Oracle kwam onverwacht met virtualisatiesoftware.

Uit de eerste testresultaten blijkt dat Hyper-V drie keer efficiënter is dan het product van VMware. Oracle zegt ook dat zijn software efficiënter is. Volgens Reza Malekzadeh, senior-directeur productmarketing bij VMware heeft de software van Microsoft niet dezelfde stabiliteit of dezelfde geavanceerde functies als zijn product.

Normaal draaien servers op een besturingssysteem die tussen de 10 en de 15 procent van zijn kracht gebruikt. Een server die VMware-software gebruikt kan vijf tot tien besturingssystemen tegelijkertijd draaien. Elk van deze systemen wordt een virtuele machine die werkt als een onafhankelijke server.

Volgens VMware kunnen bedrijven 7.000 kilowatt aan electriciteit per jaar besparen voor elke softwareapplicatie die op de virtuele machine draait. Elke virtuele server bespaart 12,5 ton aan carbondioxide-uitstoot. Dit is ongeveer gelijk aan het van de weg halen van anderhalve auto.

Microsoft voegt bij de eerstvolgende upgrade de virtualisatiesoftware toe aan zijn serverbesturingssysteem Windows Server 2008.

Na de lancering van Hyper-V daalden de aandelen VMware met 3,3 procent en stegen de aandelen van Microsoft met 2,2 procent.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: