abonneren

Microsoft begint ''Groene Laptop''-initiatief

Microsofts nieuwe product is sociaalbetrokken, milieuvriendelijk, betaalbaar en maakt Microsoft machtiger op het Afrikaanse continent.Voor ontwikkelingslanden is de ICT-industrie een goede basis voor een gezonde economie. Waar andere landen zoals India slagen, faalt Afrika. Het lukt Afrika maar niet om een technische industrie op te bouwen. Westerse initiatieven als het OLPC en Intels Classmate leveren goedkope laptops aan Afrikaanse kinderen in de hoop dat de nieuwe generatie zich wel economisch weet te ontplooien. Ook Microsoft wil Afrika helpen.

In 2007 is Microsoft een samenwerkingsverband aangegaan met de United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) en nu heeft het ook een deal gesloten met Uganda Green Computers. Dit staatsbedrijf maakt fair-trade pc's die betaalbaar zijn voor de bevolking in Oeganda.

Oeganda hoopt dat zijn groene computerbedrijf de basis legt voor een bloeiende ICT-industrie. Op dit moment bestaat de economie in Oeganda vooral uit kleine en middelgrote bedrijven, zoals koffietelers en kleermakers. Het is moeilijk voor deze kleine bedrijven om betaalbare hard- en software te vinden. Uganda Green Computers hoopt dit probleem te verhelpen. Het bedrijf gaat gerecyclde computers verkopen voor $175 (299.000 Ugandese shillings). Deze prijs is eenderde van wat een normale pc kost in Oeganda. Er zit een jaar garantie op de computers en er draait Windows op.

De Oegandese overheid is zeer dankbaar dat Microsoft het land helpt om een competitieve ICT-industrie op te bouwen. Betaalbare pc's zorgen ervoor dat kleine bedrijven productiever worden, dat ze makkelijker informatie kunnen delen, ze sneller kunnen groeien en dat er meer werkgelegenheid komt.  Ondanks het altruïstische karakter van de overeenkomt tussen de regering van Uganda en Microsoft is de deal ook zakelijk gezien goed voor Microsoft. Afrikaanse kinderen leren met Windows om te gaan waardoor de kans groot is dat ze ook op latere leeftijd het besturingssysteem blijven gebruiken.

Microsoft en UNIDO hebben zich het ambitieuze doel gesteld dat tegen 2015 een miljard mensen een pc gebruiken. Microsoft hoopt natuurlijk dat deze miljard mensen allemaal Windows gebruiken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie