abonneren

Megahertz-race overgegaan in multicore-race

Hoeveel cores heeft u nodig? Twee? Vier? Intel werkt inmiddels aan een zescore-cpu en dankzij Skulltrail kunnen zelfs acht cores tegelijkertijd worden gebruikt. AMD doet er een schepje bovenop en wil korte termijn met een 12-core-processor op de markt komen.De 12-core cpu staat op een roadmap van AMD's 45nm-processoren, codenaam Shanghai. Shanghai moet een verbeterde versie van de huidige 'Barcelona'-Opteron worden, inclusief volledige HyperTransport 3.0-bus. Eerst zal Shanghai gebruikt worden voor een native zescore-processor genaamd 'Istanbul'.
Deze processor moet het overduidelijk opnemen tegen Intel's zescore-processor, Dunnington.

Maar AMD wil het niet bij zes cores houden. Het bedrijf is van plan om twee cpu's te bundelen in één verpakking, identiek aan wat Intel al tijdenlang doet met hun quadcores. Op deze manier kan AMD een achtcore- en twaalfcore-processor maken. Dankzij HyperTransport 3.0 is er voldoende bandbreedte voor al deze cores om met elkaar te praten.

Volgens moederbordfabrikanten zouden deze processoren backwards compatibel zijn met de huidige Socket 1207+-moederborden, wat goed nieuws is voor bedrijven die op termijn naar een nieuwe processor willen upgraden. Ook Socket 1207 zou compatibel zijn, zij het met een lagere HyperTransport-bandbreedte.

DailyTech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: