abonneren

Meer details over Intel's Nehalem bekend

Fudzilla heeft weer eens flink veel informatie over Intel's Nehalem los weten te peuteren. Zo krijgt Nehalem op termijn acht cores zonder dat hiervoor op 32nm overgestapt hoeft te worden. En deze achtcore processor zou wel eens meer dan 8 MB aan L3-cache kunnen krijgen.Fudzilla vermoedt dat in de tweede helft van 2009 Intel een achtcore versie van de Nehalem gaat leveren. Deze achtcore wordt dan uitgerust met 16 MB aan L3-cache, wat de cpu voor de servermarkt uitermate aantrekkelijk maakt.
Het is verbazingwekkend dat Intel er zeker van is acht cores op 45nm te realiseren -- AMD heeft op dit moment de grootste moeite vier cores op 45nm te bakken. Wel verbruikt de achtcore Nehalem meer stroom dan de quadcore-uitvoering (de verwachte tdp is 150 watt) en zullen de klokfrequenties wat lager liggen. De tdp van de quadcore-Nehalem is op dit moment vastgelegd op 130 watt.

Ddr2-geheugen is met de invoering van Nehalem van het toneel verdwenen. Nehalem ondersteunt alleen ddr3 vanwege zijn geïntegreerde geheugencontroller. Net als AMD verwacht Intel dat de prijzen van ddr3-geheugen nu rap gaan dalen, waardoor prijs geen barrière meer zal zijn voor de overstap op ddr3. Wel worden aanvankelijk alleen ddr3-800 en ddr3-1066 ondersteund. Ddr3-1333 en ddr3-1600 worden aanvankelijk niet ondersteund, al zijn deze snelheden met overklokken wel te bereiken.

 

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: