abonneren

Méér bloatware door duivelse nieuwe dienst

Vind jij die tientallen apps die fabrikanten op je telefoon zetten ook zo handig? Nee? Pech gehad, want in de toekomst kun je juist nog meer bloatware op je smartphone verwachten. Een nieuw bedrijf heeft namelijk een dienst ontworpen waarmee fabrikanten zelfs na aankoop nog overbodige apps op je telefoon kunnen installeren.
Het bedrijf heet Digital Turbine. Dat heeft een dienst geintroduceerd genaamt Ignite, waarbij providers apps op de telefoons van klanten kunnen zetten, zelfs nadat je die al gekocht hebt. Daardoor kunnen zij meer reclame-inkomsten genereren. De klant hoeft daarvoor van tevoren geen toe.

Providers

In Amerika zijn al enkele providers in zee gegaan met de dienst. Onder andere Verizon, T-Mobile en Vodafone kunnen nu reclame-apps bij kopers installeren. Daarvoor moeten de telefoons overigens wel op de nieuwste versie van Android draaien, en zijn root-toestellen niet vatbaar voor de bloatware.

Makkelijker wissen

Google wil wel dat bloatware makkelijker van telefoons kan worden gewist. Het bedrijf meldde vorige maand dat providers hun programma's moeten gaan aanbieden via de Play Store. Dat zou betekenen dat de programma's zo ook kunnen worden verwijderd.

Doorn in oog

Bloatware is een doorn in het oog van veel gebruikers. Die kopen een telefoon waarop de fabrikant al tientallen apps heeft gezet die in de praktijk amper worden gebruikt. Vooral Samsung is daar notoir in, dat zijn TouchWiz-toestellen zo vol zet met apps dat de telefoon merkbaar trager wordt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: app, Ignite, Bloatware, digital turbine

Laatste reactie