abonneren

Mechanical Turk ingezet bij zoektocht naar Fossett

In de zoektocht naar de vermiste avonturier Steve Fossett worden steeds meer mensen en middelen ingezet. Bij de meest recente poging om Fossett terug te vinden wordt gebruik gemaakt van een combinatie van Google Earth en de Amazon Mechanical Turk.Afgelopen week stelde de Engelse zakenman en avonturier Richard Branson al voor om Google Earth te gebruiken bij de zoektocht naar Fossett, die vermist wordt nadat hij op 3 september opsteeg met zijn vliegtuigje in de woestijn van Nevada.

Sindsdien zijn er recente satellietopnames beschikbaar gesteld van het complete gebied waar Fossett zich in zou kunnen bevinden nadat hij is opgestegen met zijn vliegtuigje. Deze satellietbeelden kunnen via een KML-bestand in Google Earth ingelezen worden. Maar voor het uitkammen van een dergelijk groot gebied is veel mankracht nodig, evenals een structuur om eventuele vondsten te kunnen melden aan de mensen die de zoektocht coördineren. Hiervoor wordt de Amazon Mechanical Turk ingezet.

De Amazon Mechanical Turk is een webservice waarmee bepaalde simpele taken die lastig te automatiseren zijn uitgevoerd kunnen worden door een netwerk van echte mensen die zich vrijwillig aanmelden om dergelijke taken uit te voeren, al dan niet tegen een geringe vergoeding. Een van de meest voorkomende taken is het selecteren van plaatjes die het beste aan een bepaalde omschrijving voldoen, een taak die voor mensen een stuk makkelijker is dan voor computers.

Het recente beeldmateriaal dat beschikbaar gemaakt is voor de zoektocht naar Fossett is in duizenden kleine plaatjes geknipt, die ieder een stuk terrein van ongeveer 85 x 85 meter vertegenwoordigen. De gebruikers van de Mechanical Turk krijgen telkens een plaatje voorgeschoteld dat gecontroleerd moet worden op sporen van de vermiste avonturier en zijn vliegtuigje. Zodra er iets afwijkends te zien is op een bepaald plaatje kan de gebruiker dit rapporteren, waarna het plaatje verder door specialisten bekeken zal worden. Om fouten uit te sluiten worden alle plaatjes door meerdere gebruikers bekeken.

Het is nog maar de vraag of de zoektocht succes op zal leveren, een eerdere zoektocht met de Mechanical Turk naar de vermiste avonturier Jim Gray leverde uiteindelijk niets op. Degene die zelf mee willen helpen met zoeken kunnen terecht op de website van Amazon Mechanical Turk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: