McDonalds geeft mp3-spelers weg met spyware

De Japanse vestiging van McDonalds gaf bij een gezamenlijke prijsvraag met Coca Cola tienduizend flash-mp3-spelers weg aan klanten van het kinderrestaurant. Groot was de verbazing toen bleek dat er op de mp3-spelers niet alleen tien muzieknummers stonden maar ook het spyware-programma QQPass. Een aantal winnaars claimt dat wanneer de mp3-speler wordt aangesloten op een pc de spyware direct begint met het versturen van de gebruikersnaam en het wachtwoord van de gebruiker naar een externe server. De spyware probeert daarna de controle te krijgen over de computer.
Beveiligingsexperts betwijfelen echter of de spyware direct geactiveerd kan worden wanneer de mp3-speler alleen maar wordt aangesloten op een pc.

Om zijn gezicht te redden kwam McDonalds Japan snel met excuses. Het bedrijf heeft een telefonische helplijn gestart waar winnaars hulp krijgen bij het verwijderen van de spyware. McDonalds heeft opgeroepen om de geïnfecteerde mp3-spelers terug te sturen en gaat alle winnaars nieuwe mp3-spelers sturen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: