abonneren

Malware-schrijvers dwarsbomen Patch Tuesday

Cybercriminelen pakken het steeds professioneler aan, waardoor ze met zero day-aanvallen de maandelijkse Patch Tuesday van Microsoft kunnen dwarsbomen. Dit blijkt uit het 'Annual Threat Report' van Trend Micro, waarin vooruitgeblikt wordt op wat ons dit jaar allemaal te wachten staat op malware-gebied.Een voorbeeld van een nieuwe aanval die volgens de it-beveiliger dit jaar toegepast zal gaan worden is ransomware – waarbij criminelen bestanden en computers 'gijzelen' en pas na betaling van losgeld weer toegankelijk maken.
Daarbij zullen criminelen zich niet zozeer op gewone consumenten richten, maar op kleine en middelgrote bedrijven. Grote bedrijven – die meestal een uitgebreide afdeling it-ondersteuning hebben – zullen volgens Trend Micro niet met dit soort malware bedreigd worden.

Daarnaast verwacht de beveiliger ook meer aanvallen op Macs. Hoewel we deze voorspelling al vaker hebben gehoord, zou er nu eindelijk weleens een kern van waarheid in kunnen zitten. Zo was er recentelijk een Mac-aanval die bestond uit een spammail met een videoapplicatie. Wanneer de ontvanger op de link van het filmpje klikte, werd de Mac besmet met malware.

Niet alleen machines die draaien op Mac OS, maar ook pc's met Linux worden steeds vaker slachtoffer van cybercriminelen. Daarnaast neemt ook Proof-of-Concept-malware een vlucht. Windows 7, Surface, Silverlight en Azure zullen stuk voor stuk ten prooi vallen aan malwaremakers.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: