abonneren

Malware-aanval ontdekt die gratis Let's Encrypt-ssl-certificaat misbruikte

Beveiligingsbureau Trend Micro heeft een malware-aanval ontdekt die zich via advertentienetwerken verspreidde. Opvallend detail is dat de malware zich verstopte achter het gratis beveiligingscertificaat Let's Encrypt. Daardoor ontstaat nu een discussie over wie er verantwoordelijk is bij zulke aanvallen.
Trend Micro ontdekte de 'malvertising' al op 21 december vorig jaar, maar brengt die nu aan het licht.

Nagemaakte website

De aanvallers maakten gebruik van een nagemaakte website, zoals wel vaker het geval is bij malware-aanvallen. Opvallend is echter dat die website verstopt zat achter het Let's Encrypt-certificaat. Dat is een nieuw, gratis en open source SSL/TLS-certificaat dat wordt gebruikt om verkeer naar websites te versleutelen.

Exploits

Als bezoekers naar de malafide website surften, werden zij omgeleid naar een domein waarop een exploit kit draaide die zocht naar zwakheden in het systeem van de gebruiker.

Versleuteld

Omdat het verkeer van en naar de website werd versleuteld, is het een stuk moeilijker om erachter te komen wie de slachtoffers van de aanval zijn, en belangrijker, wie erachter zit.

Verantwoordelijk voor aanvallen

Inmiddels doet zich de vraag voor wie er verantwoordelijk is voor zulke aanvallen. In principe kan de organisatie achter Let's Encrypt de certificaten handmatig intrekken, maar de vraag is of dat realistisch is. Omdat Let's Encrypt gratis is, is het mogelijkd at het straks op honderden websites wordt gebruikt. Het is dan niet haalbaar om alle malafide certificaten terug te halen.

De organisatie achter Let's Encrypt (privacyvoorvechters EFF) zeggen echter dat Let's Encrypt gebruik maakt van Googles 'Safe Browsing'-API, die ervoor zorgt dat malafide websites automatisch worden geblokkeerd.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Advertising, Malware, Versleuteling, Ssl, Tls, lets encrypt, malvertising

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord