abonneren

Maleisië gaat op internet tekeer tegen hoge olieprijs

Maleisiërs uiten op het internet massaal hun woede over de hoge olieprijzen. Omdat het in Maleisië bijna onmogelijk is om in het openbaar te protesten tegen de regering, uit de bevolking massaal zijn woede op het internet. De meeste woede is gericht op minister-president Abdullah Badawi. Zijn partij heeft bij de afgelopen verkiezingen in maart eenflinke nederlaag geleden. Door de hoge olieprijs zijn de prijzen voor levensmiddelen ook fors gestegen. Voor miljoenen arme Maleisiërs dreigt een crisis omdat ze geen eten kunnen betalen.

Een hacker was zelfs zo kwaad dat hij de website van de minister-president digitaal heeft besmeurd. De hacker plaatste op de frontpage van de website een afbeelding van een schedel met een zwaard door zijn nek. Korte tijd na de hackaanval ging de website offline wegens "onderhoudswerkzaamheden".

De Maleisische overheid heeft deze week de prijs van benzine met 41 procent verhoogd en de prijs van diesel met 63 procent. Over de hele wereld stijgen de olieprijzen omdat de vraag toeneemt. De Maleisiërs vragen zich af waarom de olieprijzen zo gigantisch stijgen, terwijl hun land één van de grootste olie-exporterende landen in de regio is. Voor elke dollar dat de prijs van ruwe olie stijgt, verdient Maleisië een extra $77 miljoen. Maleisiërs vragen zich dan ook terecht af waarom voor een olie-exporterend land een prijsstijging slecht is voor de bevolking.

De oppostie houdt op 12 juli een grote demonstratie in de hoofdstad waar 100.000 mensen worden verwacht.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie