abonneren

MacBook-gebruikers klagen nog steeds over sata-bugs

Het is inmiddels drie maanden geleden dat Apple firmware 1.7 voor de MacBook Pro heeft uitgebracht. Deze update moest problemen verhelpen met de sata-interface. Deze haalde niet de theoretische 3 Gbps, maar slechts 1.5 Gbps. Toch zijn de problemen nog steeds niet verholpen.Bezitters van een MacBook Pro 13" en 15" die de harde schijf vervingen door een solid state drive, merkten al snel dat deze drives niet op de volle snelheid werkten. Een bug in firmware 1.6 zorgde ervoor dat de drives niet op 3 Gbps (sata-300) maar slechts op de halve snelheid (sata-150) aangesproken werden.
Firmware 1.7 moest deze problemen oplossen, al heeft Apple expliciet bij de firmwaredocumentatie vermeld dat sata-300-drives niet ondersteund worden in de nieuwe MacBook Pro-modellen.

Dat laatste is nogal vreemd, want Apple beweert in de specificatie dat deze MacBook Pro-modellen aan de sata-300-standaard voldoen. De solid state drives voldoen eveneens aan deze standaard, dus zouden ze per definitie ondersteund moeten worden. De sata-300 standaard is, hoe je het ook wendt of keert, een standaard.

Gebruikers die de update naar firmware 1.7 gedaan hebben, lopen nu tegen een aantal problemen aan. Een forumthread van inmiddels 89 pagina's schetst een goed beeld van de problemen die ssd-gebruikers tegen het lijf lopen. Sterker nog, ook traditionele harde schijven van Western Digital, Seagate en Toshiba lijken niet gevrijwaard van deze problemen. Zo wordt er gesproken over systeemcrashes, drives die niet meer herkend worden, enorm trage doorvoersnelheden en dergelijken. Sommige gebruikers beweren zelfs dat de harde schijf die standaard meegeleverd wordt zich sinds de 1.7-update vreemd gedraagt. Een aantal gebruikers heeft zelfs een tool in elkaar gesleuteld om terug te gaan naar versie 1.6, die weliswaar niet de maximale overdrachtssnelheid biedt, maar wel stabiel is. 

Apple geeft geen commentaar op het probleem.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord