abonneren

MacBook AIR heeft ongebruikelijke Core 2 Duo

Apple praat bij de MacBook AIR over een '60 procent kleinere cpu'. Anandtech vroeg zich af hoe dit mogelijk was en ging op onderzoek uit. Het blijkt dat Apple Intel zover gekregen heeft een speciale uitvoering van de Core 2 Duo te produceren voor de MacBook AIR.De processor in de MacBook AIR is een 65nm Core 2 Duo (Merom-core) met 4 MB aan L2-cache, 800 MHz frontside bus en een klokfrequentie van 1.6 GHz of 1.8 GHz. Tot zover weinig nieuws, want deze processoren zien we ook in andere notebooks terug als de L7700 en L7500.
Het aparte aan de nieuwe processoren is de processorvoet, die maar liefst 60 procent kleiner is dan de huidige processorvoet. Intel heeft deze verkleining vorig jaar op IDF al aangekondigd, maar pas voor de mobile Penryn die voor de tweede helft van 2008 gepland staat.

Apple heeft Intel dus zover weten te krijgen dat de nieuwe processorvoet versneld is ingevoerd. Dit is niet helemaal zonder consequenties gebleven: de MacBook AIR-processor blijkt hierdoor namelijk minder energiezuinig als gehoopt. Het gaat namelijk hier niet om verkleinde versies van de L7700 en L7500, beide Low Voltage-processoren, omdat Intel op de nieuwe processorvoet het voltage hier niet laag genoeg voor heeft gekregen. De MacBook AIR-processoren verbruiken 1.0V-1.25V (1.6 GHz) of 1.1125V-1.25V (1.8 GHz). Hoewel dit minder is dan een standaard Core 2 Duo, is het wel degelijk meer dan een Low Voltage-cpu. Dit vertaalt zich ook naar de tdp: de L7700 en L7500 hebben een tdp van 17 Watt, de cpu's in de MacBook AIR hebben een tdp van 20 Watt. Dit verschil lijkt misschien onbelangrijk, maar in een laptop waar alle componenten zó dicht op elkaar zitten is zelfs een minimale stijging van de hitteproductie ongewenst.

Of de MacBook AIR in de praktijk inderdaad behoorlijk heet wordt, of dat Apple toch op magische wijze alles binnen de perken weet te houden moet nog uitgevonden worden.

Anandtech

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: