abonneren

Maakt Toshiba zelf een eind aan het hd-dvd-formaat?

Bronnen in de industrie zijn er van overtuigd dat Toshiba binnen enkele weken de stekker uit het hd-dvd-formaat gaat trekken. Nadat een aantal filmstudio's in de afgelopen maanden van het hd-dvd-kamp naar het blu-ray-kamp zijn overgelopen, heeft het formaat nog maar bar weinig steun.Toshiba zelf claimtdat er nog steeds geen officiële beslissing is genomen. Het bedrijf denkt nog steeds met het hd-dvd-formaat het besteconsumentenformaat in handen te hebben.
Maar Toshiba realiseert zich wel degelijk dat de markt inmiddels een andere keuze gemaakt lijkt te hebben. De prijsverlagingen die Toshiba voor alle hd-dvd-spelers in heeft gevoerd hebben niet het gewenste effect gehad; er zijn juist enorm veel spelers teruggebracht naar de winkel door klanten die geen vertrouwen hebben in de toekomst van het formaat.

Ook de filmverkopen zijn ingestort, volgens de laatste Nielsen VideoScan First Alert-gegevens. De best verkopende blu-ray-titel verkoopt inmiddels driemaal zoveel de best verkopende hd-dvd-titel. Belangrijker: het percentage blu-ray-verkopen staat op 81%, tegenover 19% voor hd-dvd. Om deze reden zijn twee belangrijke Amerikaanse videoverhuurketens, Best Buy en Netflix, gestopt met het leveren van hd-dvd. De derde grote keten, Blockbuster, koos al eerder exclusief voor blu-ray. Het populaire Amazon houdt zich vooralsnog stil en verkoopt nog steeds beide formaten, al zijn hd-dvd-titels inmiddels wel met flinke kortingen te koop.

Toshiba kan zijn ogen niet sluiten voor het feit dat het geld bijlegt voor elke verkochte hd-dvd-speler. Omdat er weinig kans is dat studio's nog terugstappen van blu-ray naar hd-dvd zou het in stand houden van het hd-dvd-formaat een kostbare aangelegenheid zijn. Daarom zou Toshiba binnen enkele weken met de aankondiging komen dat het stopt met de promotie van het hd-dvd-formaat.

Home Media Magazine

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie