Lycos iQ start eerste sociale zoekmachine in Nederland

Lycos Europe lanceert vandaag Lycos iQ. LYCOS iQ is een nieuwe zoekmachine gebaseerd op de kennis van een online sociaal netwerk. Lycos iQ koppelt een unieke vraag-en-antwoordtoepassing aan een community van experts.Op http://iq.lycos.nlkunnen Nederlanders vanaf vandaag met vragen terecht. Lycos iQ werkt als volgt: een gebruiker stelt een vraag in de vraagbalk. Zodra de vraag gesteld is, wordt deze openbaar gemaakt en kunnen andere gebruikers deze zien. Gebruikers met verstand van deze vraag (de ‘experts') kunnen er een antwoord op formuleren.



De kwaliteit van de antwoorden wordt door middel van een puntensysteem beoordeeld. Punten worden toegekend op basis van de snelheid en de accuraatheid waarmee een ‘expert' antwoorden formuleert. Door deze puntentelling kan iemand stijgen of dalen in rang: van ‘beginner' tot ‘Einstein'. Lycos iQ is een online verzamelplaats waar gebruikers specifieke kennis en ervaring met elkaar kunnen uitwisselen.

Normaliter werken zoekmachines op basis van trefwoorden. Thomas Dominikowski, Product Director Search van Lycos Europe, legt uit: "Met Lycos iQ proberen wij mensen een hulpmiddel aan te reiken tijdens hun zoektocht op Internet. De breedte en diepte van de kennis en ervaring van alle mensen op Internet strekt veel verder dan de mogelijkheden van een normale zoekalgoritme. En hier maken wij voor het eerst gebruik van". Hij vervolgt: "Lycos iQ is de eerste sociale zoeksite in Nederland. Wij bieden een alternatief voor bestaande, zuiver algoritmische zoekmachines."

Lycos iQ is gebaseerd op de aanwezige kennis in de community. Iedereen kan bij Lycos iQ ‘expert' zijn op een bepaald interesse- of vakgebied. De breedte en diepte van de kennis wordt bepaald door de gebruikers die bij Lycos iQ betrokken zijn. Dat varieert van het geven van antwoorden op alledaagse vragen zoals "Wat is de beste Japanner in Amsterdam?" tot meer specialistische vragen zoals "Hoe functioneert Windows Vista op een Mac?". Hoe groter de community, hoe breder de kennis en hoe sneller relevante, accurate antwoorden worden geformuleerd.

Alle elementen in Lycos iQ worden met elkaar verbonden door tagging, waarbij content voorzien wordt van een sleutelwoord. Binnenkomende vragen worden op thema geselecteerd en doorgegeven aan specialisten in het netwerk. Gebruikers ontvangen automatisch vragen die aansluiten op hun interesses. Lycos iQ leert, vult aan en ontwikkelt zich voort door deze interactie van de gebruikers.

"Met Lycos iQ volgen wij consequent de Web 2.0 beweging", aldus Thomas Dominikowski. "Lycos iQ stimuleert sociale interactie. Door het taggingprincipe ontstaat een dynamisch systeem met een lerend vermogen dat zich steeds verder zal uitbreiden."

In Duitsland, waar Lycos iQ sinds januari 2006 online is, wordt er gemiddeld binnen anderhalve minuut een antwoord gegeven op een vraag. Gebruikers kunnen een profiel aanmaken waarin zij vragen en antwoorden bekijken, vrienden toevoegen, hobbies en links beheren.

De Nederlandse Lycos iQ bevindt zich momenteel in de bètafase. Zie http://iq.lycos.nl.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten