abonneren

Lumix DMC-GF1

Inhoudsopgave

  1. > Inleiding
  2. > Specificaties
Waar Olympus voor de compacte look gaat, houdt Panasonic het bij de G1, G2 en G10 nog bij een spiegelreflexachtige body. Met de DMC-GF1 is hier verandering in gekomen. Deze camera lijkt veel op de PEN E-P2 van de concurrent.

Het grote verschil is dat Panasonic wél een flitser heeft ingebouwd. Deze popupflitser heeft een richtgetal van 6 en is dus vooral bedoeld als invulflitser. Uiteraard ontbreekt een accessoireschoen voor een externe flitser of elektronische zoeker niet, mocht u hier prijs op stellen.
Naast het flitsschoentje vinden we het programmawiel met de PASM-standen, SCN (themaprogramma’s), twee Custom-standen (C1 en C2), iA (intelligent Auto) en een schilderspaletje voor speciale effecten. We kunnen ook de opnameverhouding aanpassen (3:4, 2:3, 9:16 en 1:1), waarbij opvalt dat het lcd-scherm en de zoeker een 2:3-verhouding hebben, zodat het volledige 3:4-formaat met zwarte balkjes getoond wordt.

De filmknop zit op de bovenzijde van de camera, zodat u hem niet onbedoeld indrukt. De GF1 filmt in 720p-resolutie en neemt monogeluid op; een aansluiting voor een externe microfoon ontbreekt. De GF1 kan continu scherpstellen tijdens het filmen, alhoewel dit redelijk langzaam gaat.

Het lcd-scherm heeft een diagonaal van 3 inch en telt 460.000 pixels, tweemaal zoveel als bij de PEN. Bij het fotograferen valt op dat de camera sneller scherpstelt dan bij Olympus. Naast de handmatige instelling zijn er verschillende instelmodi: Spot-AF met 23 AF-vlakken, AF-tracking, waarbij het onderwerp wordt gevolgd, en gezichtsherkenning. Dit laatste is bijzonder, omdat u maar liefst zes gezichten kunt registeren, die daarna automatisch worden herkend.

Wat betreft bediening, belichting en beeldkwaliteit, haalt de GF1 een hoge waarde. Wel valt op dat de camera in de P-modus een voorkeur heeft voor een hoge sluitertijd. Dit is handig bij portretopnamen, maar niet bij close-ups en macro. Uiteraard kunt u het programma aanpassen met het instelwiel en als u dit wieltje indrukt, kunt u de belichtingscorrectie instellen. De camera scoort uitstekend wat betreft ruiswaarde.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • kleine body
  • ingebouwde flitser
  • hoge beeldkwaliteit
  • overdreven voorrang aan sluitertijd
De Panasonic Lumix DMC-GF1 is op dit moment de kleinste camera met verwisselbare objectieven. We waarderen de ingebouwde flitser en de mogelijkheid ome en optoinele zoeker te gebruiken. De degelijk aanvoelende camera heeft een uitstekende handligging en beeldkwaliteit. De spiegelreflex heeft nog wel enkele voordelen, maar wie een kleine systeemcamera met goede beeldkwaliteit zoekt moet zeker de GF1 gaan bekijken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie