abonneren

Lumix DMC-G2

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Door de iPhone is de populariteit van aanraakschermen in consumentenelektronica explosief gestegen. Er waren al compactcamera’s met aanraakschermen; maar de Panasonic G2 is de eerste systeemcamera die hiermee is uitgerust.

Bij het instellen van deze systeemcamera valt op hoeveel de instelschermen op die van de eigen compactcamera’s lijken. Helaas is de interface soms iets te simplistisch voor een camera in deze prijsklasse en worden icoontjes en afbeeldingen in een lage resolutie weergegeven. Dat doet de Sony NEX-5 toch beter, met foto’s in plaats van symbolen.

Op de camera zit een draaiknop met alle scherpstelfuncties, een start/stopknop voor het filmen en een iA-knop. Drukt u deze knop in, dan licht hij blauw op en wordt de scène geanalyseerd, waarna een passend themaprogramma ingesteld wordt. Leuk is de Preview-modus, waarbij u ziet hoe de ingestelde sluitertijd en diafragma de opname zal beïnvloeden – handig als u liever een stromende in plaats van een bevroren waterval wilt fotograferen.

Een verbetering ten opzichte van voorganger G1 is de mogelijkheid te kunnen filmen in 720p. De ingebouwde microfoon neemt in mono op, maar u kunt een optionele externe microfoon in de accessoireschoen schuiven. Helaas moet deze een 2,5mm-aansluiting hebben in plaats van de gangbare 3,5mm-plug. U kunt aangeven of de camera continu moet scherpstellen of alleen bij het half indrukken van de ontspanknop. De camera stelt bij het filmen minder snel scherp dan bij het maken van foto’s, maar er is prima mee te werken. Prettig is dat de AF nauwelijks te horen is op de opname.

Tijdens een filmscène kunt u maximaal twintig foto’s maken door de ontspanknop in te drukken. De camera geeft een klein piepje en slaat de foto in 2-megapixelresolutie op. Ook tijdens het afspelen kunt u stills uit de opname opslaan.

De camera zelf voelt stevig aan en ligt dankzij de forse handgreep en stroeve bekleding goed in de hand. De camera wordt meestal uitgeleverd met een F3,5-5,6/14-42mm-objectief. De stabilisatie van dit objectief kan in het cameramenu uitgeschakeld worden.

Wie normaliter een spiegelreflex gewend is, zal niet teleurgesteld zijn over het reactievermogen van de G2. De AF heeft een vergelijkbaar korte ontspanvertraging en hoge scherpstelsnelheid als de Sony NEX-5. Vergelijken we de ruis bij de hogere gevoeligheden (iso 1600 en 3200), dan blijft Panasonic samen met Samsung wat achter op Olympus en Sony. De iso 6400-waarde kunt u beter niet gebruiken. Omdat Panasonic lensfouten corrigeert tijdens de beeldverwerking, scoort de G2 heel goed wat betreft vertekening en aberratie.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • draaibaar, aanraakgevoelig lcd-scherm
  • hoogwaardige elektronische zoeker
  • korte ontspanvertraging
  • 2,5mm-plug microfoon
  • veel ruis bij iso 6400
De Panasonic Lumix DMC-G2 is veel compacter dan een spiegelreflex, maar door zijn grote sensor in vergelijking met een compactcamera is de beeldkwaliteit van hoog niveau. De G2 heeft een uitstekende elektronische zoeker, maar het uitklapbare en draaibare lcd-scherm met aanraakbediening werkt zo goed dat je de zoeker beslist minder gaat gebruiken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Algemeen

Tags: