Live Messenger beta

Live Messenger is onderdeel van het Live-offensief van Microsoft om de internetconcurrentie weerstand te bieden.

Toegegeven, er zitten leuke mogelijkheden in Live Messenger. Bestanden uitwisselen door een map op de harde schijf te delen bijvoorbeeld. Zo ontstaat een soort ftp-server met alle gemakken van dien. Van security.live.com kunt u bovendien een gratis virusscanner installeren om gedeelde bestanden te inspecteren op kwaadaardige code. Prettig is ook dat u uw contactpersonen nu zelf een naam kunt geven (alleen komen in de bèta de oorspronkelijke namen terug). Eindelijk bent u verlost van die cryptische lappen tekst!
In de toekomst zal Live Messenger ook dienst doen als een soort Skype-client en zijn er zelfs gesprekken naar vaste telefoons mogelijk. In de bèta zit dat nog niet. De bèta heeft al wel nieuwe videomogelijkheden die er goed uitzien. Ook leuk is dat je nu altijd berichten naar elkaar kunt sturen, ongeacht of iemand online is (zoals bij Yahoo Messenger en ICQ).

Interface

De interface oogt niet zo prettig als die van versie 7.5. Zweeft u met de muisaanwijzer boven een contactpersoon, dan verschijnt een miniatuurmenu met een aantal mogelijkheden, zoals het delen van mappen. Leuk bedacht, maar erg onpraktisch. Gelukkig kunt u dat uitschakelen. De tabbladen zijn niet mooi gepositioneerd. Ook die kunt u uitzetten, maar fervente gebruikers missen dan verschillende mogelijkheden. Was in Messenger 7.5 de status van een persoon duidelijk te zien aan het pictogram bij zijn naam, nu niet meer. Het pictogram kan slechts in twee kleuren worden weergegeven: donkergroen voor actief en lichtgroen voor… tja, dat kan dus van alles zijn. Onhandig is ook dat bij een eerste installatie van de Messenger alle (al dan niet verwijderde) contactpersonen opnieuw worden toegevoegd. Een blokkering wordt gelukkig niet opgeheven. Tot slot, Live Messenger is een aanslag op uw geheugen. Het neemt 70-75 MB werkgeheugen in beslag (twee- à driemaal zoveel als versie 7.5!). Maar goed, het is nog een bèta...
PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Interessante nieuwe mogelijkheden.

  • Onprettige interface.

  • Veel geheugengebruik.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten