Linux is vandaag precies 25 jaar oud. Een kwart eeuw geleden postte een Finse programmeur genaamd Linus Torvalds href="https://groups.google.com/forum/#!msg/comp.os.minix/dlNtH7RRrGA/SwRavCzVE7gJ" target="_blank">deze vraag in een nieuwsgroep</a>, het eerste teken dat er een nieuw, gratis en open source besturingssysteem aan zat te komen. De rest is geschiedenis, die we <a href="http://www.pcmweb.nl/nieuws/25-jaar-linux-van-hobby-tot-gebruiksvriendelijk-en-innovatief-besturingssysteem.html" target="_blank">hier hebben opgeschreven</a>.

Linux is de grote open source tegenhanger van het almachtige Windows, dat nog steeds de markt voor desktops en laptops domineert. Microsoft was jarenlang fel tegenstander van Linux, maar onder leiding van de nieuwe ceo Satya Nadella vaart het bedrijf een progressievere koers. Waarom het dat doet? Dat leggen we in dit artikel uit. Het bekendste voorbeeld van Microsofts nieuwe omarming van Linux is het feit dat het de Bash-shell naar Windows 10 heeft gebracht, en dat het andersom zijn SQL Server op Linux liet draaien.

'Vroeger' was Linux een onduidelijk, eng besturingssysteem wat alleen voor de hardcore gebruikers leek. Driver-incompatibiliteit, weinig software... Inmiddels is dat niet meer relevant, want door de jaren heen zijn er steeds meer Linux-distro's uitgebracht die perfect voor doorsnee gebruikers geschikt zijn. Ubuntu en Mint voorop, (waarvan die laatste het misschien wel wint), maar kijk ook eens naar deze 6 beste Linux-distributies die we ooit opschreven. Bovendien zijn er meer dan genoeg Linux-programma's als alternatief voor Windows-programma's uitgebracht.

Waar Linux echter vooral furore maakte zijn alle andere computers naast de desktop. Zo draait het grootste mobiele OS Android op Linux, de meeste besturingssystemen voor domotica zoals de Raspberry Pi zijn erop gebaseerd, en hackers kregen het OS zelfs draaiend op de PlayStation 4.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten