Linux op Chromebook: Dit moet je weten

© PXimport

Linux op Chromebook: Dit moet je weten

Geplaatst: 27 januari 2020 - 12:00

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Koen Vervloesem

Chromebooks zijn handige laptops, maar het besturingssysteem Chrome OS is soms wat beperkt. Gelukkig kun je er ook het meer flexibele Linux op installeren. Wil je Linux op je Chromebook? Dit moet je er over weten.

Als je taken op je pc zich voornamelijk beperken tot wat surfen en je zowat alles in de (Google-)cloud doet, is een Chromebook met het besturingssysteem Chrome OS van Google ideaal. Chrome OS is een uitgeklede Linux-distributie die zichzelf automatisch bijwerkt en voornamelijk rond de webbrowser Chrome draait. Doordat alle ballast uit Chrome OS gehaald is, start een Chromebook in enkele seconden op.

Chrome OS is dus een robuust en gebruiksvriendelijk besturingssysteem, maar die eigenschappen heeft het doordat het een boel beperkingen oplegt. Wil je zelf wat meer kunnen tweaken aan je Chromebook en extra software installeren, dan kom je automatisch bij Linux uit.

Met Linux krijg je op je Chromebook toegang tot tienduizenden handige programma’s en hang je niet meer vast aan de volledig webgebaseerde en op Google gefocuste werking. Je kunt je Chromebook dan bijvoorbeeld gebruiken als mediaspeler, voor digital signage, om games te spelen en zelfs als ontwikkelbak (zoals voor Android-apps).

Er zijn verschillende mogelijkheden om Linux op een Chromebook te draaien. Welke je kiest, hangt niet alleen af van het gebruiksdoel, maar ook van je hardware: niet elke manier wordt door elke Chromebook ondersteund.

Ontwikkelaarsmodus

Het opstartproces van Chrome OS is beveiligd, zodat je Chromebook alleen een kernel opstart die door Google digitaal ondertekend is. Door de ontwikkelaarsmodus in te schakelen, gebeurt die test niet meer. De juiste stappen om de ontwikkelaarsmodus in te schakelen, hangen van het model Chromebook af. Eerst dien je je Chromebook in herstelmodus (‘recovery mode’) op te starten, vaak door Escape, Refresh en Power gelijktijdig in te drukken. Je krijgt dan een alarmerende melding Chrome OS is missing or damaged, maar die mag je negeren: druk gewoon op Ctrl+D.

Bevestig dan met een druk op Enter dat je ‘OS verification’ wilt uitschakelen. Let op: door over te schakelen naar of van de ontwikkelaarsmodus, wist Chrome OS uit veiligheidsoverwegingen alle data op je Chromebook. Daarna krijg je bij het opstarten van je Chromebook telkens een waarschuwing OS verification is OFF. Druk dan op Ctrl+D om in de ontwikkelaarsmodus op te starten en de spatiebalk om in normale modus op te starten. Dat laatste wist zoals gezegd weer al je data.

Een eerste manier is Linux in een dualbootconfiguratie naast Chrome OS installeren. Dat gaat via het project chrx. Daarvoor dien je de ontwikkelaarsmodus van je Chromebook in te schakelen. Bij het opstarten van je Chromebook kies je dan welk besturingssysteem je wilt starten: Chrome OS of je Linux-distributie. Het is ook mogelijk om een Linux-distributie vanaf een usb-stick of (micro-)sd-kaart op te starten.

Het grote nadeel van deze manier: als je van Chrome OS naar je Linux-programma’s wilt overschakelen, moet je herstarten. Het voordeel is dat je een volwaardige Linux-distributie draait met volledige toegang tot je hardware.

Media has no description

© PXimport

In een chroot

Een andere manier is om Linux in een ‘chroot’ te draaien. Daarmee draai je een Linux-omgeving in een afgeschermd stukje van je bestandssysteem. Het project Crouton helpt je om een chroot op te zetten. Je kunt ook meerdere Linux-distributies naast elkaar installeren, elk in een eigen chroot. Ook hiervoor dient je Chromebook in ontwikkelaarsmodus te staan.

Het grote voordeel van Crouton is dat je gewoon Chrome OS blijft draaien en daarnaast Linux-programma’s in je Chrome OS-desktop kunt gebruiken. Je kunt gewoon het klembord delen tussen je Linux-programma’s en Chrome OS, en ook de Downloads-map van Chrome OS is beschikbaar in je chroot. Maar een chroot is niet zo veilig: ze heeft volledige toegang tot je hardware, inclusief de volledige geheugeninhoud. Draai je onveilige software in een chroot, dan is je Chrome OS dus ook niet meer veilig. Je ondermijnt zo wel het concept van een veilig uitgekleed besturingssysteem om te surfen.

In een container in een virtuele machine

In de herfst van 2018 heeft Google zelf een ondersteunde manier geïntroduceerd om Linux op Chromebooks te draaien: Crostini. Hiermee installeer je een Linux-container in een virtuele machine in Chrome OS, die volledig met Chrome OS geïntegreerd is, en dat zonder dat je je Chromebook in ontwikkelaarsmodus hoeft te zetten. Een container is zoals een chroot, maar dan nog meer geïsoleerd. Je kunt eenvoudig meerdere Linux-containers draaien.

Het grote voordeel van Crostini is dat het door Google ondersteund is. De bestandssystemen van je Linux-containers en van Chrome OS kun je delen, zodat je eenvoudig bij al je bestanden kunt, onafhankelijk van welk programma je gebruikt. En doordat alle containers in een virtuele machine draaien, is er volledige isolatie van de rest van Chrome OS, zodat onveilige software in een container niet onmiddellijk de veiligheid van je hele Chromebook in het gedrang brengt.

Nog niet alles werkt: ondersteuning voor usb en gpu-versnelling zijn nog experimenteel, en bluetooth en audio staan nog op de planning. Maar voor bijvoorbeeld een ontwikkelbak is Crostini ideaal: je draait eenvoudig Eclipse, Visual Studio Code, Android Studio of een andere ontwikkelomgeving op je Chromebook. Een nadeel is dat je voor Crostini een vrij recente Chromebook nodig hebt. Zo heeft de processor minstens virtualisatie-uitbreidingen nodig: Intel VT-x (of VMX) of AMD-V (of SVM). Op de webpagina van Crostini vind je een lijst met ondersteunde Chromebooks.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten