abonneren

Linux gebruikersgroep blij met aktieplan Heemskerk

Aanstaande woensdag zal Staatsecretaris Heemskerk een actieplan verdedigen voor het gebruik van open standaarden door de Nederlandse overheid. Bestaande grote spelers zoals Microsoft verzetten zich tegen deze beslissing.
Maar de Nederlandse Linux gebruikersgroep (NLLGG) vindt dat Heemskerk een standbeeld verdient.

Aanstaande woensdag zal Staatsecretaris Heemskerk een actieplan verdedigen voor het gebruik van open standaarden door de Nederlandse overheid. Dit betekent dat de overheid zich zal inspannen om informatie zo vast te leggen dat het formaat ervan 'open' is en niet meer in handen van specifieke leveranciers kan blijven. Hierdoor kan iedereen software schrijven die deze informatie toegankelijk maakt. Dit betekent onder andere dat het beheer van die formaten niet meer voorbehouden is aan een specifieke leverancier.

Bestaande grote spelers - en dan vooral Microsoft - verzetten zich tegen de beslissing die volgens het bestuur van de NLLGG hun comfortabele positie bedreigt. Volgens Theo Rinsema, directeur van Microsoft Nederland wordt door het aktieplan de "vrije" concurrentie aangetast en dreigt "innovatie" te stoppen. Volgens het bestuur van de NLLGG is dit echter juist de bestaande situatie.

Van de NLLGG mag er voor staatssecretaris Heemskerk een standbeeld worden opgericht omdat hij volgens de Linux-groep behoeder is van een toegankelijke samenleving.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: