abonneren

Limiet voor mobiel datagebruik in buitenland

Vanaf 1 maart kunnen consumenten kiezen voor een financiƫle grens voor het gebruik van internet op hun mobiele telefoon in het buitenland ('roaming'). Hiermee wordt een onverwacht hoge telefoonrekening voor dataverkeer voorkomen.De telecomprovider kan een maximum instellen van ongeveer 60 euro per maand voor surfen buiten Nederland.
Uiterlijk 1 juli krijgt iedereen automatisch zo'n plafond en moeten mensen die dat niet willen hun provider vragen om het maximum uit te schakelen. Bovendien moeten de aanbieders vanaf die datum per sms waarschuwen wanneer de klant op 80% van het maximumverbruik zit. Klanten die aan hun limiet zitten, kunnen die maand niet meer internetten in het buitenland. Vanaf 1 november moet het mogelijk zijn om gratis en binnen 24 uur het maximumverbruik aan- of uit te laten zetten.

In 2007 opende de Consumentenbond een meldpunt waarop honderden klachten binnenkwamen van consumenten die na de vakantie rekeningen ontvingen van soms wel meer dan 1000 euro. In 2009 heeft Europa regels opgesteld voor de mobiele aanbieders waarmee de hoge tarieven aan banden worden gelegd. Hierdoor zijn de kosten voor mobiel bellen, SMS-en en surfen binnen de EU sinds de zomer van 2009 flink gedaald.

Klanten van KPN en Hi en Vodafone kunnen nu al over zo'n limiet beschikken. Bij T-Mobile geldt de limiet vanaf begin mei voor alle gebruikers. Kijk voor meer informatie op de site van uw mobiele provider.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie