abonneren

Light Peak eerst via koperdraad

Intel heeft op de CES bekendgemaakt dat de eerste versie van de nieuwe computeraansluiting Light Peak klaar is voor gebruik. De specificaties zijn nu vastgelegd. De eerste implementatie van de nieuwe verbinding tussen computers en randapparatuur zal nog gebruik maken van kabels van koperdraad.Dit in tegenstelling tot de eerdere prototypen van de nieuwe verbinding die door Intel werden getoond.
In 2009 kondigde Intel aan dat Light Peak alleen gebruik zou maken van glasvezelverbindingen om 10 Gbps te halen. De nu aangekondigde versie van Light Peak via een koperen kabel is volgens Intel, voor nu goed genoeg, maar haalt de snelheid van 10 Gbps voor de meeste gebruikers niet. De uiteindelijke glasvezelversie moet de 10 Gbps wel gaan halen, over een maximale afstand van 100 meter. Dit is twee keer zo snel als usb 3.0 met een maximale afstand van 1,5 tot 2 meter. Met de glasvezelversie moet de bandbreedte van Light Peak in de toekomst kunnen worden opgevoerd tot 100 Gbps.

De grote vraag is of Light Peak gaat concurreren met usb 3.0. Usb 3.0-producten beginnen juist een beetje goedkoper te worden. Wat apparaten met Light Peak gaan kosten en wanneer we de eerste apparaten met Light Peak zullen zien verschijnen is nog onduidelijk. Glasvezel verbindingen zijn in ieder geval duurder dan verbindingen via koperdraad. Mogelijk gebruikt Intel Light Peak als breekijzer om de opkomst van usb 3.0 te smoren. Het kan ook zijn dat gebruikers uiteindelijk zullen kiezen voor een goedkopere usb 3.0 kabelverbinding.

Eerder waren er al geruchten dat Apple, niet vies van het introduceren van een nieuwe technologie, als eerste met Light Peak in Mac's zal uitkomen.

Via: Xbitlabs

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: