Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
abonneren

Liever stemcomputer dan rood potlood

De kiezers in Nederland hebben vertrouwen in de stemcomputer. Ze vinden dit de meest betrouwbare methode om te stemmen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) dat het CBS en de Stichting Kiezersonderzoek Nederland (SKON) rond de Tweede Kamerverkiezingen hebben uitgevoerd.Bijna alle kiezers hebben vertrouwen in de stemcomputer.
Bovendien vinden meer kiezers het stemmen met de stemcomputer betrouwbaarder dan met het potlood. Alternatieve vormen van stemmen, zoals per telefoon, via internet of per post, zijn niet erg populair. Slechts een minderheid van de kiezers heeft vertrouwen in deze stemprocedures. Een krappe meerderheid van de kiezers wil het liefst met de stemcomputer de stem uitbrengen. Voor het rode potlood kiest 13 procent, terwijl 31 procent geen voorkeur heeft.

Vertrouwen in stemmen per:

Stemcomputer Papier* Telefoon Internet Post**
Zeer veel 29 21 1 4 1
Veel 55 56 11 27 13
Niet veel/niet weinig 11 17 20 21 18
Weinig 4 6 46 34 46
Zeer weinig 1 1 23 13 22


*) Vertrouwen in stemmen met papieren stembiljet.

**) Vertrouwen in stemmen door stembiljet thuis in te vullen en per post te versturen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

dinsdag 16 januari

donderdag 30 november

Laatste reactie