abonneren

LG toont 15-inch oled-tv op IFA

LG toont op de IFA zijn 15-inch oled tv. Het grootste commercieel verkrijgbare exemplaar tot nu toe.Dit nieuws is voortijdig uitgelekt, maar bij navraag wel aan ons bevestigd. De TV zal eerst in Korea uitkomen en later pas elders in de wereld. Een introductie in Nederland is nog niet gepland.

Het betreft een televisie met scherm gebaseerd op de Activ matrix organic light-emitting diode (AMOLED) technologie. Het grote verschil tussen oled en lcd is dat een oledscherm uit zichzelf licht geeft terwijl achter een lcd een grote lamp zit. De lichtgevende diodes (drie kleuren per pixel) zijn kleiner dan de kristallen van een lcd en sneller aan te sturen, waardoor ze garant staan voor een helder en kleurrijk beeld met een van nature betere contrastverhouding.

Sony introduceerde al in 2007 de eerst oled-tv ter wereld de Xel 1, een 10-inch exemplaar. De verwachting is nu dat juist Sony de introductie van grotere exemplaren zal uitstellen omdat ze te duur zijn en daardoor moeilijk verkoopbaar. Een ander nog op te lossen probleem is dat de uitval bij de fabricage van grote oledschermen nog erg hoog is wat ook niet bijdraagt aan een grote productie of betaalbare prijzen.

Persbureau Reuters weet te melden dat LG zelfs over niet al te lange tijd met een 40-inch exemplaar verwacht te komen. De vraag is natuurlijk of dat in deze economisch mindere tijden zinvol en verantwoord is.

De ontwikkelingen van de oled-productie gaan in de laboratoria ondertussen gestaag door. Veel wordt er verwacht van een nieuwe productiewijze waarbij de leds worden geprint met een aangepaste inkjetprinter, wat veel eenvoudiger en goedkoper is dan de huidige productiewijze. De eerste prototypen zijn daarvan ondertussen al getoond.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: