abonneren

Leugendetector voor social media

Er wordt door de universiteit van Sheffield gewerkt aan een online leugendetector waarmee het mogelijk is om geruchten op sociale media op waarheid te toetsen. Het systeem kan berichten analyseren en achterhalen of geposte berichten wel kloppen.

De leugendetector-software kan bovendien ook achterhalen of een aangemaakt social media-account - bijvoorbeeld van Twitter of Facebook - niet is bedacht om slechts valse geruchten over een persoon of bedrijf te verspreiden.

De bedoeling van de detectiesoftware is om bedrijven en organisaties te helpen beter te kunnen reageren op gebeurtenissen. Ook hulpdiensten als brandweer, politie en ambulances zouden voordeel hebben bij de software, omdat er dan beter kan worden getoetst of een hulpoproep nep is of echt.

Classificaties
Volgens de makers van de software kunnen online geruchten in vier categoriën worden onderverdeeld:

- Speculatie: bijvoorbeeld berichten die aangeven dat de rente stijgt
- Controversie: valse geruchten verspreiden, bijvoorbeeld over een niet-bestaand virus
- Verkeerd geïnformeerd: wanneer een onwaar bericht door anderen onwetend wordt verspreid
- Valse informatie: het bewust starten van een vals bericht of gerucht

Zoeken
Het door de universiteit van Sheffield bedachte systeem kan via een dashboard worden bekeken, waarbij berichten kunnen worden gemonitord. Het systeem is nog lang niet klaar, maar bevindt zich in een testfase. De software zal ongeveer drie jaar als proef worden ingezet, en bij succes zal een tool worden geproduceerd die speciaal voor journalisten en hulpdiensten kan worden gebruikt.

Bron: Sheffield University

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord