Er wordt door de universiteit van Sheffield gewerkt aan een online leugendetector waarmee het mogelijk is om geruchten op sociale media op waarheid te toetsen. Het systeem kan berichten analyseren en achterhalen of geposte berichten wel kloppen.

De leugendetector-software kan bovendien ook achterhalen of een aangemaakt social media-account - bijvoorbeeld van Twitter of Facebook - niet is bedacht om slechts valse geruchten over een persoon of bedrijf te verspreiden.

De bedoeling van de detectiesoftware is om bedrijven en organisaties te helpen beter te kunnen reageren op gebeurtenissen. Ook hulpdiensten als brandweer, politie en ambulances zouden voordeel hebben bij de software, omdat er dan beter kan worden getoetst of een hulpoproep nep is of echt.

Classificaties
Volgens de makers van de software kunnen online geruchten in vier categoriën worden onderverdeeld:

- Speculatie: bijvoorbeeld berichten die aangeven dat de rente stijgt
- Controversie: valse geruchten verspreiden, bijvoorbeeld over een niet-bestaand virus
- Verkeerd geïnformeerd: wanneer een onwaar bericht door anderen onwetend wordt verspreid
- Valse informatie: het bewust starten van een vals bericht of gerucht

Zoeken
Het door de universiteit van Sheffield bedachte systeem kan via een dashboard worden bekeken, waarbij berichten kunnen worden gemonitord. Het systeem is nog lang niet klaar, maar bevindt zich in een testfase. De software zal ongeveer drie jaar als proef worden ingezet, en bij succes zal een tool worden geproduceerd die speciaal voor journalisten en hulpdiensten kan worden gebruikt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten