abonneren

Leopard een groot succes voor Apple

Ondanks dat er tien keer minder exemplaren van Leopard zijn verkocht dan van Microsofts Windows Vista, is de opvolger van Tiger toch een groot succes voor Apple.Er waren veel klachten over Windows Vista - gebruikers vluchtten zelfs massaal terug naar zijn voorganger Windows XP - maar de nieuwe versie van Mac OS X werd wel goed ontvangen door de gebruikers. Inhet eersteweekend na de lancering (vrijdag tot dinsdag)werden er twee miljoen exemplaren van Leopard verkocht. Daarmee was Leopard de bestverkopende versie van Mac OS X ooit.
MacHeads mogen dan wel graag grappen maken over Windows Vista, maar Microsoft heeft er in de eerste maand na de lancering wel 20 miljoen exemplaren van verkocht.

Ook in financieel opzicht heeft Leopard Apple geen windeieren gelegd. Apple maakte in de eerste maand 32,8 procent meer winst met Leopard dan dat het bedrijf binnenhaalde met Tiger. In de eerste maand is 20,5 procent meer exemplaren van Leopard verkocht dan van zijn voorganger.

Uit de meest recente marktanalyses blijkt dat Apple de markt voor high-end computers - boven de $1.000 - stevig in handen heeft. Apple computers hebben in het high-end segment een marktaandeel van 57,53 procent. In januari 2006 had Apple in dat segment nog maar een marktaandeel van 17,91 procent. Uit de analyses blijkt dat Apple in september 22,9 procent van al het geld dat werd uitgegeven aan pc's binnenhaalde.

Het succes van Leopard heeft meerdere oorzaken. Apple's iPhone is een groot succes in de landen waar het officieel is uitgebracht en dit jaar heeft Apple tevens een nieuwe lijn iPods uitgebracht. Ook biedt Apple een vriendelijk geprijsde familiedeal waarbij men vijf licenties voor Leopard kan kopen voor de prijs van twee. Voor veel gebruikers ziet de interface van Leopard er ook mooier en gebruiksvriendelijker uit dan die van Vista.

Maar niet alles is positief voor Apple en zijn Leopard. Apple brengt vaker nieuwe versies uit van zijn Mac OS X, die de gebruiker elke keer moet aanschaffen, en veel populaire software is er nog steeds niet in een Mac OS X-versie. Boot Camp heeft veel goed gemaakt omdat gebruikers eindelijk Windows-programma's op dezelfde computer kunnen draaien.

Apple heeft bij lange na niet de oorlog met Microsoft gewonnen. Maar op dit moment kan het tevreden zijn over het (financiële) succes van Leopard.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie