abonneren

Lenovo-gebruikers spannen rechtszaak aan

Lenovo-gebruikers in de Verenigde Staten starten een collectieve rechtszaak tegen laptopfabrikant Lenovo. Reden is de Superfish-malware, die standaard op tal van Lenovo-laptops is geïnstalleerd.

De Amerikaanse techsite PCWorld meldt dat een groep gebruikers Lenovo aanklaagt voor fraudepraktijken. De Superfish-malware - die bovendien gebruik maakte van valse SSL-certificaten - is daar de reden voor. Een aantal Lenovo-gebruikers vertelt dat hun laptops beschadigd raakten door de Superfish-software, en dat het bedrijf geld verdiende door het surfgedrag van haar gebruikers te volgen.

Modellen

De Superfish-software werd voorgeïnstalleerd op tal van Lenovo-modellen, waaronder Flex- en Yoga-modellen. Lenovo zegt dat Superfish niet op iedere Lenovo-laptop is geïnstalleerd. Zo zouden ThinkPad-modellen niet zijn voorzien van de software, en geldt ook dat server- en desktopproducten van Lenovo de software niet bevatten.

Commentaar

Lenovo heeft nog niet gereageerd op deze aantijgingen, maar had vorige week al wel een tool uitgebracht, waarmee het mogelijk is om de Superfish-malware en de SSL-certicifaten te verwijderen. Lenovo heeft verder laten weten geen gebruik meer te maken van de Superfish-malware, en zegt zelf al eerder stappen ondernomen te hebben om de software aan de kant van de server uit te schakelen, waardoor er al geruime tijd geen data verzameld zou zijn.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Lenovo, Superfish