abonneren

Lekken video Osama dwarsboomt infiltratie al-Qaeda

Meer details lekken uit over een geheime spionageoperatie van de Amerikaanse regering tegen het computernetwerk van al-Qaeda die is gedwarsboomd door het uitlekken van een video van Osama Bin Laden. Het blijkt dat de meest recente video van Osama Bin Laden eerder online verscheen dan dat het officieel werd uitgebracht door het Site Instituut (Search for International Terrorist Entities). Het Site Instituut had het intranet van al-Qaeda - dat in spionagekringen bekend staat als ‘Obelisk' - geïnfiltreerd.
Het Site Instituut vond daar een nieuwe video-opname van Osama Bin Laden en speelde details over de nieuwe video, met een link naar de video op de website van het Site Instituut en een beschrijving van de inhoud, door naar contactpersonen in het Witte Huis. Bij de informatie zat ook een verzoek om het bestaan van de video voor het moment geheim te houden.

Binnen 20 minuten na het versturen van de informatie begonnen talrijke overheidscomputers de video te downloaden en gedurende drie uur werd de video bijna non-stop door overheidsambtenaren gedownload en gekopieerd. Die middag werd de video getoond door Fox News en andere televisiezenders samen met screenshots van de website van het Site Instituut. Binnen een uur nadat de video publiekelijk werd uitgezonden, haalde al-Qaeda zijn intranet offline.

"Technieken die door de jaren heen zijn ontwikkeld, zijn nou ineffectief en waardeloos," zegt Site-oprichter Rita Katz. "De Amerikaanse overheid was verantwoordelijk voor het lekken van dit document."

Door het lekken van het document zijn meerdere pogingen om de activiteiten van terroristen in de gaten te houden ernstig verzwakt. Fran Towsend, de Assistant to the President for Counterterrorism and Homeland Security gaat een onderzoek instellen. De kans is groot dat het lek zich bevindt in de krijgen rondom de vele Amerikaanse spionagediensten.

Het Site Instituut werd opgericht in de nasleep van de 9/11-aanvallen. De non-profit organisatie heeft de afgelopen jaren het respect verdiend van de Amerikaanse geheime diensten met zijn onderzoek naar de activiteiten van vermeende terroristen.


Website: http://www.siteinstitute.org

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: