abonneren

Lek in computersysteem BMW ontdekt

Bedenk maar vast welke virusscanner je in je auto wil hebben, want ook daar ben je tegenwoordig niet meer veilig voor mogelijke aanvallen. Zo werd onlangs een lek ontdekt in BMW's Connected Drive-technologie, waardoor het in theorie mogelijk was om ramen te bedienen, deuren op te maken Ć©n informatie over het rijgedrag te verzamelen.
Dat lek werd ontdekt door ADAC (PDF), een soort Duitse ANWB. Inmiddels is de kwetsbaarheid door BMW verholpen door een software-patch. Die wordt door de autofabrikant over-the-air gestuurd - mensen die hun auto in een garage hebben staan en daardoor geen internetverbinding hebben, krijgen de update zodra ze buiten rijden.

Autorijden

Het lek kon volgens ADAC niet worden misbruikt om het autorijden zelf te beinvloeden. Het computersysteem werd daarvoor niet gebruikt.

Discussie

Er is op dit moment veel discussie gaande over de beveiliging van slimme auto's. Toezichthouders willen dat fabrikanten hun systeem openbaar maken, zodat iedereen ze kan controleren op zwakheden. Daar zijn de autofabrikanten het echter niet mee eens. Systemen moeten gesloten blijven, zodat niemand ermee kan rotzooien, redeneren zij. Deze vondst lijkt tegen die gesloten systemen te spreken.

Belang van beveiliging

De beveiliging van auto's wordt steeds belangrijker, omdat auto's vaker gebruik maken van slimme systemen. Als auto's straks ook zelf gaan rijden, kan een zwakke beveiliging zelfs levensgevaarlijk zijn.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: BMW, computersysteem, connected drive, Zelfrijdende Auto, beveiliging, auto

Nieuws headlines

Laatste reactie