abonneren

Legale filesharingdienst Qtrax vannacht van start

Vannacht gaat de nieuwe, legale muziekdienst Qtrax van start waar muziekfans gratis muziek kunnen downloaden. Bij de start heeft Qtrax een bibliotheek van rond de 30 miljoen auteursrechtelijk beschermde muzieknummers.Qtrax wil geld binnenhalen via advertenties op de site. De muziekdienst moet deze omzet wel delen met de muziekbedrijven waarvan het nummers aanbiedt. Qtrax heeft afspraken gemaakt met de vierbelangrijkste muziekbedrijven: Vivendi's Universal Music, Sony BMG Entertainment, Warner Music Group en EMI Group.

Qtrax houdt via drm-technologie bij hoe vaak een muzieknummer is afgespeeld om zodoende de artiesten en andere rechthebbenden eerlijk te compenseren. De drm-technologie legt de consument geen beperkingen op.

Om de muziek te kunnen downloaden moet de consument speciale Qtrax-software gebruiken. Terwijl de gebruiker naar muziek zoekt en bestanden download toont de software advertenties.

Muziekbedrijven hebben een moeilijke relatie met p2p-diensten omdat de diensten voornamelijk worden gebruikt om muziekbestanden illegaal te verspreiden. De muziekindustrie loopt jaarlijks veel geld mis doordat muziekfans massaal muziek gratis downloaden via p2p-diensten als Limewire en eMule. Volgens de muziekindustrie is 90 procent van alle bestanden die via p2p-diensten worden gedeeld illegaal. Om te overleven is de muziekindustrie in een wanhopige strijd verwikkeld met de vele p2p-diensten. Het ziet er echter naar uit dat de muziekindustrie de strijd gaat verliezen.


Website: Qtrax

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: