abonneren

Leeftijdsclassificatie nu ook voor online games

3+, 7+, 12+, een spin, een vuist of @*!: wie weleens games koopt, ziet op de verpakking in één oogopslag of het spel in kwestie geschikt is voor zijn of haar kinderen. PEGI, zoals het systeem heet, is er nu ook voor online games. Veel videospellen die op een cd of dvd staan, kunnen samen met anderen worden gespeeld op een pc of spelconsole met internetverbinding.
Daarnaast zijn er talrijke websites waarop spellen kunnen worden gespeeld, alleen of met anderen. De spellen variëren van eenvoudige arcadespellen tot massaal online te spelen rollenspellen (MMORPG's) waarbij een enorm aantal spelers gelijktijdig aan één spel kan meedoen.

Veel van dergelijke MMORPG's creëren virtuele gemeenschappen, waardoor spelers kunnen worden blootgesteld aan bepaalde risico's. In online games kunnen gamers immers vaak zelf inhoud toevoegen - in de vorm van game-elementen, links of taalgebruik - die niet past bij de leeftijdsaanduiding die voor het spel is opgegeven.

PEGI Online waarschuwt gamers en ouders voor deze risico's en bevordert een veilige gameomgeving voor minderjarigen. Uitgevers die aan de normen van PEGI Online voldoen, krijgen het recht om het PEGI Online logo op hun producten af te beelden. De website www.pegionline.eu geeft alle informatie. Via de site kunnen ook klachten worden ingediend.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: