Onderzoekers van de TU Eindhoven bewijzen dat de magnetisatie van magnetische materialen met behulp van laserlicht, duizend keer sneller te schakelen is dan zonder. Dit opent de weg naar de ontwikkeling van toekomstige harde schijven met een veel grotere capaciteit en snelheid.De toekomst van harde schijven is nog lang niet uitgespeeld dankzij de resultaten van het onderzoek dat de faculteit Technische Natuurkunde van de TU Eindhoven samen met de DuitseTechnische universiteit in Kaiserslautern en het Max Planck-Institut hebben uitgevoerd.

Zij geven voor het eerst een verklaring voor het verschijnsel dat magnetische materialen onder invloed van laserlicht tot duizend maal sneller te schakelen zijn. Over dit onderwerp zijn natuurkundigen het al 20 jaar oneens.

Het blijkt dat door een magnetisch domein met laserlicht op te warmen dit makkelijker geschakeld kan worden. Dit inzicht is van groot belang voor het kleiner en sneller maken van harde schijven en andere vormen van gegevensopslag. Als gevolg van de miniaturisering en de steeds groter wordende opslagdichtheid worden de magnetische domeintjes die een 0 of een 1 moeten representeren steeds kleiner en daardoor gevoeliger voor fouten. Om ze kleiner te maken moeten de magnetische materialen sterker worden, wat als nadeel heeft dat het omschakelen moeilijker wordt. De plaatselijke verwarming door de laser vormt hiervoor de oplossing. Opwarmen, magnetisch richten en afkoelen en het bitje licht zo vast als een huis.

De onderzoekers publiceren de resultaten van hun onderzoek in de online versie van Nature Materials.

Bron: TU Eindhoven

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten