abonneren

Landelijke digitale bibliotheek voor e-books

Er komt een landelijke bibliotheek voor digitale boeken op internet. Leden van openbare bibliotheken moeten hier vanaf eind volgend jaar via internet boeken kunnen lenen.

Dit heeft staatssecretaris Zijlstra in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. De regering draagt 15 miljoen euro bij aan het ontwikkelen van de digibieb. Ook de gemeenten dragen vanuit het gemeentefonds 15 miljoen euro bij. Deze landelijk opzet is goedkoper dan wanneer iedere bibliotheek zelf een digibieb moet opzetten.

De staatsecretaris erkent de onomkeerbare beweging van fysiek naar digitaal. Omdat bibliotheken een belangrijke functie in de samenleving hebben, kunnen zij met een digitale bibliotheek deze functie blijven vervullen.

Nu maar hopen dat de overheid ook de publicatie van Nederlandse boeken in digitale vorm gaat stimuleren. Bijvoorbeeld door het gelijktrekken van het btw-tarief voor de fysieke en digitale uitgaven.

Het is wel de vraag of dit initiatief niet een beetje te laat komt. Online boekhandel Amazon heeft in de VS al een digitale bibliotheek opgetuigd. Deze is weliswaar bij ons niet beschikbaar, maar dat hoeft niet lang te duren. Hoe dan ook, over een poosje hoef je voor een boek de deur niet meer uit.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

Laatste reactie