abonneren

Lage prijs verkleint illegaal softwaregebruik niet

Ook al zou een legitieme versie van Microsoft Office* maar 20 euro kosten, dan nog zouden slechts weinig mensen de moeite nemen hun illegale versie er door te vervangen. Dit is de opmerkelijke conclusie van intern onderzoek van Microsoft.De softwaregigant onderzoekt continu nieuwe manieren om illegaal gebruik van zijn producten te verminderen.
70 tot 80 procent van de consumentenmarkt schijnt namelijk een gekopieerde versie van Office op pc of laptop te draaien. Ook in de Nederlandse zakelijke markt gebeurt dit vaak. De Business Software Alliance (BSA) becijferde een halfjaar geleden dat zo'n 30 procent van de zakelijke software illegaal is. Volgens Hans van der Meer, productmanager bij Microsoft Nederland, is het opmerkelijk dat een lagere prijs niet tot meer aankopen leidt. "Ons onderzoek toont aan dat het dus niet uitmaakt of Office 200 euro of maar 20 euro kost." Deze prijsinelasticiteit staat dwars op een veelgehoord argument. Veel mensen denken dat er meer legale Office-gebruikers zouden zijn als de software niet zo duur zou zijn.

Ondertussen gaat Microsofts zoektocht gewoon door. Het bedrijf experimenteert voornamelijk met pay-as-you-go modellen, met een maandelijkse vergoeding. Zo kun je in Zuid-Afrika, Mexico en Roemenië momenteel de software huren voor ongeveer 15 euro per maand. En in Italië is Office gratis verkrijgbaar bij een tweejarig maandabonnement van een tijdschrift. Ook probeerde Microsoft enkele van zijn producten tegen maandelijkse vergoeding beschikbaar te stellen via een hosted omgeving (Citrix). Tot nu toe is geen van de experimenten succesvol gebleken.

Ook op de Nederlandse kleinzakelijke markt bood Microsoft korte tijd een dergelijk pay-as-you-go model als proef aan. Van der Meer: "Het was geen succes. Wij Nederlanders willen alles liever in een keer aanschaffen. We hechten veel waarde aan de voorspelbaarheid van de kosten. En dat heb je nou eenmaal minder met een constructie waarbij je in termijnen betaalt." Bovendien zit er voor zakelijke gebruikers een belangrijk fiscaal nadeel aan een abonnement.

Microsofts Van der Meer zegt dat de zakelijke markt minder illegale kopieën van Office gebruikt dan de consumentenmarkt. "Bedrijven weten dat Microsoft de softwarecontroles voornamelijk op hen toespitst. Tegelijkertijd weten consumenten dat wij hen onberoerd laten en dat ze dus geen risico lopen met een illegale Office." Toch zal het bedrijf blijven zoeken naar een manier waarop meer bedrijven en consumenten Office legaal gebruiken. Maar misschien duurt het dus nog even.

*) Eerder werd hier Microsoft Windows gemeld. De uitspraken van Hans van der Meer hadden betrekking op Microsoft Office.

Bron: Computable.nl

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie