abonneren

Kroatische politici vechten ruzie uit via YouTube

Videoclips op YouTube van Kroatische politici die blunders maken, in verlegenheid worden gebracht en stamelen, heeft de ruzie tussen de regerende HDZ-partij en de oppositiepartij SDP flink verergerd.Blunders van minister-president Ivo Sanader en zijn ministers zijn al een tijdje te zien op YouTube.
Volgens minster van Binnenlandse Zaken Ivica Kirin zijn ze op de videodient gezet door onopgeleid gepeupel en politieke vijanden. Kirin maakte een blunder toen hij in een televisie-interview de videodienst Yubito noemde in plaats van YouTube. Kirin zei later dat het een grap was. De naam Yubito verscheen al snel op T-shirts, waarna Kirin dreigde met een rechtszaak indien de T-shirts niet uit de handel werden genomen.

Toen de oppositiepartij Zoran Milanovic als zijn nieuwe leider koos, werd de 41-jarige politicus en voormalige diplomaat een internetberoemdheid. De reden van zijn populariteit komt onder andere doordat hij in een talkshow op bijna elke vraag "Ik heb geen idee" antwoordde. Videoclips met de titel ‘Zoran 'No Idea' Milanovic' verschenen de volgende dag op YouTube.

Volgens Kreso Macan, communicatie-expert bij Madison Consulting, is er geen bewijs dat politieke partijen de videoclips naar YouTube uploaden. Maar alle partijen gebruiken YouTube wel voor politieke stemmingmakerij.

De regerende partij HDZ ontkent dat het videoclips heeft geüpload. Lokale websites kwamen er echter achter dat de clips bijna gelijktijdig op YouTube en de website van een lokale afdeling van de HDZ verschenen.

In november gaat Kroatië naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. Analisten verwachten dat de SDP de verkiezingen gaan winnen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie