Kritiek op nieuwe automatische piloot Tesla-auto's

Er is veel kritiek op de nieuwe automatische piloot van Tesla. De functie bevindt zich nog steeds in een experimentele fase, maar wordt nagenoeg zonder instructies naar auto's gestuurd. Daardoor komen de bestuurders vaak in penibele situaties terecht.
YouTube staat inmiddels vol met video's van bestuurders die door de auto-pilot bijna van de weg werden geramd. In een bepaalde video is de bestuurder aan het filmen (met beide handen) en rijdt de auto plotseling uit zichzelf naar de andere baan - waar net een tegenligger met hoge snelheid aan komt rijden. De bestuurder kan zich tenauwernood redden door het stuur naar rechts te trekken.Testen

Veel gebruikers verliezen hun concentratie wanneer ze rijden met de autonome functies aan, waardoor het langer duurt voor zij kunnen ingrijpen wanneer er iets mis gaat. Andere gebruikers proberen juist actief om de auto-pilot zo uitgebreid mogelijk te testen - soms op niet helemaal slimme wijze:Over the air

Tesla presenteerde de auto-pilot vorige week. Het gaat om een software-update die naar alle Tesla's van dit moment worden gestuurd - zowel de Model S als de Roadster en de nieuwe Model X. De auto-pilot neemt een aantal functies van de auto over, zoals het wisselen van rijbaan of het automatisch inparkeren. De auto wordt er niet volledig autonoom mee.

Bèta

Zou je echt blijven opletten als Elon Musk zegt dat het niet meer hoeft?
Elon Musk, de oprichter van Tesla, heeft zelf ook al aangegeven dat de software-update 'nog in de bèta-fase zit.' De auto kan door de software namelijk veel dingen niet, zoals navigeren op kruisingen of zelfs het herkennen van obstakels op de weg.

Gebruikers moeten daarom goed opletten als zij in de auto stappen, maar laten we wel wezen: Als Elon Musk je belooft dat hij je auto zojuist autonoom heeft gemaakt hou je je handen niet altijd meer op 10 voor 2.

Is een waarschuwing genoeg?

Er is ook nogal wat kritiek op het updateproces. Er werd weliswaar een disclaimer verstuurd met de software-update, maar hoe vaak lees je nu helemaal release notes van zo'n update?

Ter illustratie: Dit is de melding die gebruikers kregen voordat zij de update konden gebruiken. Is dat genoeg?Discussie over verantwoordelijkheid

De auto-pilot-functie doet opnieuw de discussie oplaaien over wie er verantwoordelijk is voor het besturen van een (semi-)autonome auto. Tesla zegt zelf dat de bestuurder in de eerste plaats zelf verantwoordelijk is, maar de logische vraag is wel hoe duidelijk Tesla dat moet aangeven.

En buiten dat: Moet je gebruikers wel de mogelijkheid geven om software te bèta-testen als dat gebeurt in tonnen zware machines van staal die met hoge snelheid op elkaar af rijden?

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: software, tesla, zelfrijdende auto, autonome auto, tesla model s, tesla model x, over the air, tesla roadster, model x, roadster, model s