Krijg je straks echt een boete voor het gebruiken van Popcorn Time?

'Popcorn Time-gebruikers kunnen binnenkort een boete krijgen', kopte BNR vandaag. Daarvoor waarschuwt Tim Kuik van Stichting Brein, maar wat bedoelt hij nou precies? Ben je nog veilig als je Popcorn Time gebruikt? We leggen het in dit artikel voor je uit.

Wat is er precies gezegd?

De uitspraken werden gedaan door Tim Kuik, de grote man achter auteursrechtenorganisatie Brein. Hij sprak met BNR, dat zijn uitspraken opschreef als: "Ik sluit niet uit dat individuele rechthebbenden binnen afzienbare tijd een schadeclaim gaan inbrengen." Kuik noemt het woord 'boete' niet specifiek, al werd dat door BNR wel zo geïnterpreteerd.

De 'boete' komt niet van Brein zelf afKuik wil niet dieper ingaan op zijn uitspraken. Het lijkt erop dat 'rechthebbenden', zoals de filmmakers of -studio's, binnenkort boetes gaan uitdelen.

Brein doet dat overigens niet zelf - die bevoegdheid heeft de organisatie niet. Brein adviseert de studio's wel over de mogelijke juridische stappen, en dreigt zelf met rechtszaken tegen bijvoorbeeld providers. De organisatie kan zelf ook rechtszaken starten, zoals het doet tegen providers om The Pirate Bay te laten blokkeren.

Is Popcorn Time nou legaal of niet?

Popcorn Time is een dienst waarbij je torrents kunt streamen. Terwijl je dat doet, ben je zowel aan het up- als aan het downloaden, en beide zijn in Nederland verboden. Technisch gezien ben je dus illegaal bezig als je Popcorn Time gebruikt.

Brein, en ook veel filmstudio's, hebben echter altijd gezegd dat ze niet achter individuele downloaders aan gaan. Dat heeft een paar redenen: In de eerste plaats is het niet effectief, omdat het veel kost om downloaders te vinden en te vervolgen, maar ook omdat dat weinig oplevert. Je kunt veel beter achter de 'grote jongens' aangaan: Popcorn Time zelf, of websites zoals The Pirate Bay. Wat Brein overigens ook doet.

Bovendien wil Brein niet alleen maar blokkeren, maar ook het legale aanbod stimuleren. Het succes van Netflix en Spotify heeft bijvoorbeeld aangekondigd dat gebruikers wel degelijk willen betalen voor video's.

Om wat voor boete gaat het dan?

Het gaat niet echt om een 'boete', al is die fout makkelijk gemaakt. Een boete betekent dat de downloaders ook moeten worden vervolgd, en dat is hier niet het geval.

De 'boete' is in werkelijkheid een schadevergoeding voor de gemiste inkomstenIn werkelijkheid gaat het om een civiele procedure, waarbij de 'rechthebbenden' (de filmstudio's) aangeven dat ze schade hebben geleden door de downloader. Daarbij kunnen de studio's een schadevergoeding eisen, voor de misgelopen inkomsten. Een rechter moet bepalen wat die schade is. Voor het downloaden is een boete mogelijk van, in theorie, maximaal € 8,000,-.

In de praktijk zal die boete echter een stuk lager uitvallen. Ter vergelijking: In Denemarken kregen downloaders een boete van € 290,-. Het gaat om 'geleden schade', dus voor het geld dat de makers zijn misgelopen door jouw downloadbedrag.

Ook is het mogelijk dat de rechthebbenden een schikking treffen, waarbij de rechthebbenden een voorstel doen aan de downloaders om 'vervolging af te kopen'. De hoogte van die schikking stellen advocaten van de filmstudio's op.

Gaat dat ook echt gebeuren?

Het is niet duidelijk of Tim Kuik zijn uitspraken als waarschuwing gebruikt, of dat het slechts bangmakerij is. Dat laatste is niet ondenkbaar, want door te dreigen met zulke 'boetes' zullen veel mensen voorlopig even wegblijven van Popcorn Time.

Wel mag het duidelijk zijn dat de film-industrie niet blij is met de opkomst van diensten zoals Popcorn Time. Niet alleen die dienst, maar ook alternatieven zoals het gisteren opgekomen Browser Popcorn maken het (illegaal) kijken van films wel heel erg makkelijk.

Hoe wordt zo'n boete gehandhaafd?

Het gaat lastig worden om de boetes ook echt te handhavenHet is maar de vraag of zo'n 'boete' voor downloaders er ook komt, want dat is een stuk lastiger rond te krijgen dan je op het eerste gezicht denkt. Je moet bijvoorbeeld eerst beslissen wie je überhaupt wil aanpakken: De downloaders van de app, en hoeveel? Moet je dan iedereen aanpakken die de app ooit heeft gedownload, of alleen de zware gebruikers? En welke fork van Popcorn Time moet je eigenlijk pakken?

Dan is het bovendien ook nog eens lastig om die mensen te vinden. Daarvoor moeten de filmstudio's de ip-adressen van gebruikers opvragen bij de providers, en die zullen dat niet zonder slag of stoot afgeven. Ze kunnen daarvoor ook een verzoek bij de rechter afdwingen, want met een gerechtelijk bevel moeten de providers dat verplicht geven. En ook dat zal bij de providers niet in goede aarde vallen.

Als er toch boetes worden verstuurd, komen die van een advocaat die door de filmstudio's is ingeschakeld. Die legt uit welk bedrag hij eist van de gebruiker, en voor welk feit dat precies gebeurt. Hoogstwaarschijnlijk wordt er eerst een voorstel gedaan om een schadevergoeding te betalen. Kiest de gebruiker daar niet voor, dan kunnen de filmstudio's naar de rechter stappen. Die kan dan beslissen om de schadevergoeding toe te kennen en dat bedrag zelfs hoger te maken, maar daarnaast kan hij ook sommeren de proceskosten te vergoeden. Dat kan in de duizenden euro's lopen. Bovendien is de kans dat je de rechtszaak wint niet heel groot - Popcorn Time is immers illegaal.

Kan ik me ertegen beschermen?

De beste manier om je te beschermen tegen boetes, is het gebruik van een VPN - al is dat op moment wel een beetje te laat. De populairste Popcorn Time-fork, PopcornTime.io, maakt gebruik van een ingebouwde VPN. Die is wel gratis, en gratis VPN's moet je eigenlijk altijd oppassen. Je kunt daarom het beste betalen voor een goede VPN (die je ook op andere apparaten kunt gebruiken). We hebben hier een artikel met de beste 5 VPN-diensten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten