abonneren

Kraak OV-chipkaart nu mogelijk voor iedereen

Iedereen kan nu zijn OV-chipkaart kraken en gratis reizen zonder dat een controleur dat merkt. Met een eenvoudig Windowsprogramma en een chipkaartlezer is het voor iedereen mogelijk zwart te reizen. Het beveiligingsprobleem van de chipkaart is nu definitief aangetoond.

Het computertijdschrift PC-Active toont in een artikel in het komende februarinummer aan, dat de bewering van het samenwerkingsverband van openbaarvervoerbedrijven Trans Link Systems; dat een gekraakte kaart binnen een etmaal door hun systemen wordt gedetecteerd en afgesloten, in de praktijk niet waargemaakt wordt.

PC-Active laat in het februarinummer, dat vrijdag in de winkel ligt, zien dat die bewering van Trans Link Systems pertinente onzin is. Met een aantal anonieme ov-chipkaarten, eenvoudig op internet te vinden software voor Windows (tot voor kort was het kraken alleen mogelijk onder Linux en niet gemakkelijk) en een simpele kaartlezer, toont de redactie aan dat er gratis kan worden gereisd. Meer dan een week hebben diverse redacteuren én journalisten van landelijke nieuwsmedia onbeperkt kunnen reizen door heel Nederland zónder dat de toegangspoortjes op het station, de incheckapparaten in de bus of de controleapparatuur van de treinconducteur alarm sloegen.

Daarmee is het failliet van het systeem aangetoond. De middelen om de kaart te kraken zijn nu echt binnen handbereik van de gewone gebruiker gekomen: de Windows-software is gemakkelijk in het gebruik en een speciale kaartlezer (waarmee ook data op de OV-chipkaart kan worden geschreven – essentieel voor een succesvolle kraak) kost op internet maar € 30.

Trans Links Systems houdt al jaren vol dat een gekraakte kaart direct door hun systemen wordt gedetecteerd en dat het niet mogelijk is te blijven reizen op een gekraakte kaart. De redactie van PC-Active en auteur en onderzoeksjournalist Brenno de Winter hebben duidelijk het tegendeel bewezen. De vraag op dit moment is volgens PC-Active niet óf er massaal misbruik van de kaart gemaakt gaat worden, maar juist wanneer het beveiligingsprobleem van de chipkaart nu eens serieus wordt genomen.

Wel vragen wij ons af  of het kraken, omdat het kan, ook massaal zal gebeuren. Als we ervan uitgaan dat de meerderheid van de OV-reiziger gewoon wil betalen voor zijn vervoer, kun je je afvragen wie er de moeite voor zal doen en het risico wil lopen beschuldigd te worden van fraude.
Laat het ons in een reactie weten?

Bron: PC-Active

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

woensdag 28 februari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord