abonneren

KPN verkoopt eerlijke Fairphone

Er is eindelijk een eerlijke smartphone op de markt: de Fairphone. KPN verkoopt duizend stuks die zijn ingekocht tijdens de crowdfundingcampagne van het Nederlandse alternatief.

KPN is de enige Nederlandse provider die de eerlijke telefoon heeft ingekocht. Er is echter wel genoeg kritiek over het feit of de telefoon wel echt eerlijk is: in het NRC Handelsblad reageerde oprichter Bas van Abel op commentaar dat de Fairphone gewoon een Chinees toestel zou zijn, met beperkte aanpassingen en fiks duurder.

Conflictvrije mijnen

Wat de telefoon zo anders maakt? Hij is onder meer tot stand gekomen met tin en kobalt uit conflictvrije mijnen en is in elkaar gezet door Chinese arbeiders die beter betaald kregen dan gebruikelijk. Dat het toestel vergeleken wordt met Chinese telefoons van 150 euro is volgens oprichter Van Abel niet eerlijk.

Gedetailleerde prijsberekening

Van Abel: Wij moeten ons toestel in Europa laten goedkeuren en zo’n test kost tonnen. We rekenen 21 procent BTW en moeten de thuiskopieheffing betalen. En weet je wat je aan verzekering kwijt bent om een lading telefoons te verschepen? Der-tig-dui-zend euro! Fairphone geeft op zijn site een gedetailleerde berekening van de manier waarop de prijs van het toestel tot stand kwam.

Geen 4g

De smartphone is gebouwd met een Chinese HonPhone V9 uit 2012 als basis. De telefoon zal niet werken op het 4g netwerk van KPN, omdat de baseband van het toestel de ontvangst van 4g-signalen niet ondersteunt. Iedereen die de ontwikkeling van de Fairphone heeft ondersteund tijdens de campagneperiode, krijgen de telefoon sinds eind december bezorgd. Zij betaalden 325 euro voor het toestel. 

Bron: Tweakers

Geschreven door: Marijn Baar op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord