abonneren

Komt er een HD tv-programma oorlog?

Kabelmaatschappijen hebben doorgekregen dat er maar een zeer klein aantal HD tv-kanalen zijn, maar dat steeds meer mensen een HD televisie hebben. De vraag neemt dus toe, maar het aanbod is zeer gering. Het bedrijf DIRECTV wil hier verandering in te brengen. Tijdens de CES 2007 kondigde DIRECTV dat het tegen het einde van dit jaar 100 HD tv-kanalen gaat aanbieden.
Concurrent Comcast laat het hier niet bij zitten en claimt nu dat het tegen het einde van het jaar 400HD tv-kanalen zal aanbieden. In 2008 zal Comcast 800 HD tv-kanalen hebben.

We willen u echter niet met een dode mus blij maken. Het merendeel van deze HD kanalen zal bestaan uit een HD film die in een continue, oneindige cyclus wordt herhaald, of een populaire tv-serie die eindeloos wordt herhaald. Door per film of per serie een HD kanaal te beginnen, kan een kabelmaatschappij bij de consument gemakkelijk scoren door te claimen dat het meer HD kanalen aanbiedt dan de concurrent. De realiteit is dat veel tv-maatschappijen nog niet eens zijn begonnen met het maken van HD versies van hun programma's.

Behalve het aanbod is er ook nog het probleem van de kosten. HD televisie heeft veel meer bandbreedte nodig dan standaard tv-programma's. Satellietaanbieders moeten meer - kostbare - satellieten lanceren, terwijl kabelmaatschappijen - die een beperkte hoeveelheid bandbreedte hebben - betere compressiemethoden- en technologieën moeten gaan gebruiken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: