Kodak grijpt naar laatste strohalm

Het gaat niet lekker met Kodak. Kortgeleden is er nog een bezoekje gebracht aan de faillisementsrechter. Nu spant Kodak een rechtszaak aan tegen Apple vanwege onrechtmatig gebruik van technologie waar Kodak patent op heeft.

Het is een laatste strohalm, zo lijkt het in ieder geval. Kodak sleept Apple voor de rechter omdat het ten onrechte eigendom opeist van tien patenten. Het zijn patenten die voortvloeiden uit een gezamenlijk project uit begin jaren '90. Ze draaien rondom een zoeker die te vinden is op lcd-schermpjes van camera's. Apple zou deze technologie in zijn smartphones gebruiken. 

De patenten maken onderdeel uit van een portfolio van meer dan 700 patenten rondom gebruik in camera’s en smartphones, waarmee de camerafabrikant sinds 2001 meer dan 3 miljard dollar aan licensiegeld opstreek. Nu wil het waarschijnlijk meer om faillisement te voorkomen. 

De rechtszaak komt - opvallend genoeg - slechts een week nadat Kodak van de faillissementsrechter gedaan probeerde te krijgen om te oordelen dat Apple ‘geen belang’ heeft in de patentverkoop. Maar diezelfde rechter wees het verzoek af en adviseerde Kodak in plaats daarvan een rechtszaak aan te spannen tegen het bedrijf uit Cupertino.

Kodak beschuldigt Apple van opzettelijke vertraging van de patentverkoop, die in augustus plaatsvindt. Ook Flashpoint Technology,  een Amerikaanse multimediaspecialist, wordt beschuldigd van dezelfde sabotage. Het bedrijf claimt dat Apple zijn aanzienlijke cashreserves inzet ‘als list’, omdat het van plan zou zijn enkele van de bewuste patenten aan te schaffen en zo een voordelige prijs wil afdwingen.

“Apple en FlashPoint proberen te profiteren van Kodaks moeilijke financiële positie”, verklaarde het bedrijf. “Die positie zal verslechteren als schuldeisers geen waarde kunnen halen uit de patenten.”

Bron: Zdnet

Geschreven door: Jaap Veenstra op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: patent, kodak