abonneren

Kloosters gaan digitaal

Het leven van een hedendaagse monnik bestaat nog steeds uit gebed en strikte regels. Maar veel kloosters nemen de stap naar de online wereld om zaken te doen, te communiceren en zelfs om op zoek te gaan naar nieuwe leden.Steeds meer kloosters wereldwijd gebruiken het internet om een grote verscheidenheid aan producten te verkopen, zoals boeken, muziek, wierook, kaarsen, honing en kleding. Een Google-zoekvraag met de termen ‘monastery' en ‘online store' levert meer dan een miljoen zoekresultaten op.

Veel kloosters zetten tegenwoordig hun deuren open voor buitenstaanders. Steeds meer mensen besluiten om een aantal dagen in een klooster in retraite te gaan om even het jachtige leven te ontvluchten en tot rust te komen. Tegenwoordig bieden veel kloosters de mogelijkheid om ook online een ‘kloostervakantie' te boeken.

Kloosters merken tevens dat hun online aanwezigheid een uitstekende manier is om nieuwe leden te vinden. Veel kloosters hebben een groot probleem om hun ledental op peil te houden. Er treden minder jonge mensen toe dan dat er oude monniken naar de hemel gaan. Een zeer klein deel van een samenleving is bereid alles op te geven voor de aanbidding van God. Door een massamedium als het internet te gebruiken, kunnen kloosters een groot aantal mensen bereiken tegen relatief weinig kosten. Door het internet kunnen potentiële monniken laagdrempelig informatie inwinnen over wat het betekent wanneer iemand toetreedt tot een kloostergemeenschap. Sommige kloosters merken al dat ze tegenwoordig meer aanvragen voor informatie per e-mail binnenkrijgen dan per reguliere post.

Het internet zorgt er ook voor dat geïsoleerde kloostergemeenschappen makkelijker contact kunnen houden met gelijkgestemde kloosters en de buitenwereld. Monniken prefereren het gebruik van het internet om contacten omdat e-mail minder storend is voor de rust in een klooster dan een telefoongesprek. Bepaalde kloosterordes mogen niet met vrouwen praten - of zelfs helemaal niet praten - maar via het internet kunnen de monnikken toch communiceren.


Bron: Reuters

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Nieuws headlines

donderdag 25 januari

dinsdag 16 januari

Laatste reactie

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord