abonneren

KIN-fiasco onthult onenigheid binnen Microsoft

Het binnen twee maanden afschieten van de KIN-smartphonelijn is een pr-drama voor Microsoft. Maar onder de oppervlakte heeft Microsoft een veel groter probleem: onvrede en onenigheid binnen de ontwikkelteams van de KIN-software.Het schrappen van het KIN-project brengt frustraties en boosheid bij de ontwikkelaars naar boven.
Zij hebben hun zegje gedaan op het Mini Microsoft-weblog, een bekende site waar anonieme medewerkers hun gal kunnen spuien. De medewerkers eisen dat het KIN-fiasco gevolgen heeft voor het management, dat volgens hen incompetent, autocratisch, onverschillig en niet op de hoogte van de markt is. De ontwikkelaars beschuldigen meerdere mensen, van teammanagers Roz Ho en Terry Myerson tot projectleider Andy Lees en zelfs de baas van de softwaredivisie, Ray Ozzie.

De mensen achter het weblog lijken de voormalig Danger-programmeurs te zijn. Dit bedrijf werd enige tijd geleden opgekocht door Microsoft, zodat het bedrijf zich met hernieuwde kracht in de smartphonemarkt kon begeven. De programmeurs zagen echter dat al hun ideeën voor de Pink-smartphone (de uiteindelijke KIN) één voor één werden afgeschoten. Zo hekelen de medewerkers de lange conferenties, waarin de ene na de andere functie (YouTube, een applicatiewinkel, Instant Messaging) van hogerhand uit de KIN-smartphone werd geschrapt.

Ook beweren de weblogauteurs dat zij én Microsoft-medewerkers donders goed wisten dat de KIN slecht presteerde, belangrijke features voor de doelgroep miste en vreselijk buggy was. De meeste ex-Danger-medewerkers zijn inmiddels opgestapt; ze hebben hun tweejarig contract uitgediend, hun bonus opgestreken en de biezen gepakt.

Volgens Microsoft zijn er meer dan 8000 KIN-smartphones verkocht, maar onafhankelijke bronnen claimen dat het om een rampzalige 503 stuks gaat. Het afschieten van de KIN kost Microsoft hoe dan ook miljarden dollars. Microsoft en zijn aandeelhouders vestigen alle hoop nu op Windows Phone 7, dat later dit jaar uitkomt. Of het besturingssysteem tegenwicht zal weten te geven tegen de iPhone en Android valt nog te bezien.

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: