Kickass Torrents offline - wat is er precies gebeurd?

De populaire downloadsite Kickass Torrents is offline gehaald. Het is niet de eerste tegenslag voor het Pirate Bay-alternatief, maar wel de meest ernstige tot nu toe. Wat is er precies gebeurd?

Hoe populair was Kickass Torrents precies?

Kickass Torrents, of KAT, is één van de bekendste torrentsites van dit moment. De site bestaat al sinds 2008, maar werd 2 jaar geleden pas echt bekend bij het grote publiek. Dat gebeurde rond de tijd dat The Pirate Bay offline werd gehaald door de Zweedse autoriteiten, en downloaders op zoek moesten naar een alternatief. De heldere layout en het groeiende aanbod legitieme torrents maakten Kickass Torrents tot precies dat: Een goed Pirate Bay-alternatief.

Ook nadat The Pirate Bay weer online kwam, zorgden de kwakkelende servers en het veel beperktere aanbod dat veel gebruikers bij KAT bleven. Inmiddels heeft de site ook meer bezoekers dan The Pirate Bay.
 

Wat is er nu precies gebeurd?

De website is offline na een onderzoek van het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Dat deed onderzoek naar de praktijken van de website en nam daarbij een aantal domeinen in beslag. Het gaat om 7 verschillende domeinen waarop KAT draaide. De site wisselde regelmatig van extensie om dergelijke onderzoeken voor te blijven.
 

De eigenaar werd gepakt omdat hij het ip-adres gebruikte voor een persoonlijke iTunes-aankoop

Tijdens het onderzoek werd ook de beheerder en oprichter van de website opgepakt. Het gaat om een 30-jarige Oekraïner genaamd Artem Vaulin, die als pseudoniem 'tirm' had. tirm werd opgepakt in Polen in opdracht van de VS, die om zijn uitlevering hebben gevraagd.

tirm werd gepakt doordat hij een aankoop deed op iTunes met hetzelfde ip-adres als waarmee hij inlogde op de Facebook-pagina van Kickass Torrents. Bovendien blijkt uit de aanklacht dat de Amerikaanse opsporingsdiensten zich voordeden als potentiële adverteerders om zo aan het bankrekeningnummer van tirm te komen. Die bankrekening is eveneens in beslag genomen.

tirm wordt verdacht van het witwassen van geld, en van verschillende vormen van het schenden van auteursrecht. Volgens het OM heeft Kickass Torrents ruim een miljard dollar aan auteursrechtelijk beschermde bestanden verspreid.

Opvallend is dat het niet het OM is dat de site offline heeft gehaald. De domeinen zijn in beslag genomen, maar de servers van de site niet.
 

Kickass Torrents, dat was toch die site die nooit offline ging?

Kickass Torrents wisselt regelmatig van domein om beslaglegging te voorkomen

Het is niet de eerste keer dat Kickass Torrents onder vuur komt te liggen. De website is al regelmatig offline geweest, maar altijd voor korte tijd. Het grote verschil met de huidige situatie is dat het altijd ging om individuele gevallen of landen waarbij de site verboden werd. Belangrijk is ook dat het team achter de site altijd erg voorzichtig was en goed wist te voorkomen dat de domeinen in beslag werden genomen.

Daar begon de site in 2011 mee, nadat de VS agressief jaagden op andere torrentsites zoals Torrenz.eu en Demonoid. Vanaf dat moment veranderde KAT regelmatig van domeinnaam door de servers periodiek te verplaatsen naar andere landen. Daarbij werden landen uitgekozen die niet bepaald sterke banden met de VS hadden, waardoor uitleververzoeken of take down notices geen effect hadden. KAT zat onder andere op domeinen uit Costa Rica, Somalië en Oekraïne.
 

Komt KAT weer online?

In dit geval lijkt het ook geen zekerheid dat de site definitief offline is. De opsporingsdiensten hebben alleen beslag gelegd op een aantal domeinnamen, maar niet op de servers. Bovendien zijn er nog een aantal domeinnamen in handen van de overgebleven leden achter Kickass Torrents. Dat de site offline is lijkt dan ook grotendeels een beslissing van Kickass Torrents zelf te zijn. Waarschijnlijk wachten de andere beheerders tot de storm is overgewaaid voor de site een comeback maakt.

Geschreven door: Tijs Hofmans op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags: Pirate Bay, KickAss, The Pirate Bay, Kat, Juridisch, offline, kickass torrents