abonneren

Kazaa is dood, lang leve LimeWire

Het ooit zo populaire bestandsuitwisselingsprogramma Kazaa wordt nog maar door 2% van de internetgebruikers in Nederland en België gebruikt. 63% van de Firefox-gebruikers maakt ook nog gebruik van Internet Explorer en op 98% van de pc's is inmiddels een virusscanner te vinden. Het zijn slechts drie voorbeelden van opmerkelijke resultaten naar aanleiding van een enquête die De Digitale Revolutie heeft gehouden onder haar bezoekers. Het bestandsuitwisselingsprogramma Kazaa wordt vrijwel niet meer gebruikt in Nederland en België.
Terwijl in de volksmond de naam Kazaa nog steeds synoniem is voor downloaden via p2p (peer to peer), blijkt nog maar 2% van de internetgebruikers het programma te gebruiken. 7% heeft zijn toevlucht genomen tot Kazaa Lite, de reclamevrije piraten-versie van het programma. Maar de echte opvolger is Limewire, een derde (33%) van alle deelnemers aan het onderzoek gebruikt dat programma om muziek, films en andere bestanden te downloaden. 38 procent van de internetgebruikers maakt overigens helemaal geen gebruik van dit soort programma's, aldus De Digitale Revolutie.

Browsers

Dat Internet Explorer niet langer het alleenrecht heeft op de browsermarkt was natuurlijk al lang bekend. Firefox is een geduchte concurrent. Cijfers over browsergebruik worden normaal gebaseerd op het aantal bezoekers dat met de betreffende browser een website bekijkt. Firefox blijkt daaruit een marktaandeel te hebben van rond de 15%. Toch geeft 29% van de mensen aan regelmatig Firefox te gebruiken. Het verschil zit hem in het feit dat voor deze groep Internet Explorer nog niet heeft afgedaan. 63% van hen gebruikt namelijk zowel Internet Explorer als Firefox. 

 

Beveiliging

Dat je een computer tegen virussen moet beschermen hoef je de computergebruiker niet meer te vertellen. Slechts 2% vertrouwt op zijn geluk en heeft geen virusscanner draaien.
De meest gebruikte scanner is Norton Antivirus (42%). McAfee scoort 18%. 24% gebruikt de gratis AVG scanner. Ook het eveneens kosteloze Avast! doet het met 9% erg goed. 

Ad-Aware is en blijft hét programma om spyware op te ruimen. 40% gebruikt deze software. Hitman Pro, dat in feite niet meer is dan een pakket met een groot aantal aparte anti-spyware programma's doet het ook erg goed. Één op de drie respondenten kiest voor het gemak van Hitman Pro (33%).

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Algemeen

Tags:

Laatste reactie